ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» σχέδιο του ΟΗΕ για την προστασία των Παλαιστινίων

Η ΕΕ καταδικάζει το σχέδιο κατεδάφισης χωριού παλαιστινίων βεδουίνων

Οι ΗΠΑ «σίγουρα» θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο παρουσίασε στα κράτη μέλη του το Κουβέιτ και το οποίο προτρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των άμαχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, διεμήνυσε την Πέμπτη η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει την Πέμπτη, αναβλήθηκε εντέλει για σήμερα Παρασκευή στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίωσε την Πέμπτη το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του να οικοδομήσει νέους οικισμούς και να κατεδαφίσει ένα χωριό παλαιστινίων βεδουίνων στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κάτι που κατά την άποψη των Βρυξελλών καταφέρνει νέο πλήγμα σε κάθε προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης.

«Η έγκριση των σχεδίων για την κατασκευή σχεδόν 2.000 εποικιστικών μονάδων στην Δυτική Όχθη και η πρόθεση να κατεδαφιστεί η παλαιστινιακή κοινότητα Χαλ Αλ Άχμαρ (…) υπονομεύουν την (επίτευξη) βιώσιμης λύσης δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές μιας διαρκούς ειρήνης», τόνισε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι.

«Η οικοδόμηση νέων οικισμών για τους Ισραηλινούς και η ταυτόχρονη κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών στην ίδια περιοχή δεν θα κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσουν την πραγματικότητα ενός και μόνο κράτους άνισων δικαιωμάτων, την αέναη κατοχή και τη σύγκρουση», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η ΕΕ αναμένει από τις ισραηλινές αρχές να επανεξετάσουν και να ακυρώσουν τις αποφάσεις αυτές», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι «το ζήτημα τέθηκε απευθείας στις ισραηλινές αρχές» από ευρωπαϊκής πλευράς.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατεδάφιση του χωριού βεδουίνων Χαν Αλ Άχμαρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αποφαινόμενη ότι ανεγέρθηκε αυθαίρετα.

Το χωριό, με ονομαστικό πληθυσμό 180 κατοίκων, βρίσκεται κοντά σε πολλούς οικισμούς ισραηλινών εποίκων στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ εξάλλου ενέκρινε την Τετάρτη την οικοδόμηση 1.958 νέων οικιστικών μονάδων για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα, η οποία εναντιώνεται στην κατοχή.

Οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ–την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ–είναι παράνομοι, βάσει του διεθνούς δικαίου. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς αυτούς βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, κάτι που η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact