ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» σχέδιο του ΟΗΕ για την προστασία των Παλαιστινίων

Η ΕΕ καταδικάζει το σχέδιο κατεδάφισης χωριού παλαιστινίων βεδουίνων

Οι ΗΠΑ «σίγουρα» θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο παρουσίασε στα κράτη μέλη του το Κουβέιτ και το οποίο προτρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των άμαχων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, διεμήνυσε την Πέμπτη η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

Η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει την Πέμπτη, αναβλήθηκε εντέλει για σήμερα Παρασκευή στις 22:00 (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίωσε την Πέμπτη το Ισραήλ να αναθεωρήσει την απόφασή του να οικοδομήσει νέους οικισμούς και να κατεδαφίσει ένα χωριό παλαιστινίων βεδουίνων στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κάτι που κατά την άποψη των Βρυξελλών καταφέρνει νέο πλήγμα σε κάθε προοπτική επίλυσης της σύγκρουσης.

«Η έγκριση των σχεδίων για την κατασκευή σχεδόν 2.000 εποικιστικών μονάδων στην Δυτική Όχθη και η πρόθεση να κατεδαφιστεί η παλαιστινιακή κοινότητα Χαλ Αλ Άχμαρ (…) υπονομεύουν την (επίτευξη) βιώσιμης λύσης δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων και τις προοπτικές μιας διαρκούς ειρήνης», τόνισε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι.

«Η οικοδόμηση νέων οικισμών για τους Ισραηλινούς και η ταυτόχρονη κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών στην ίδια περιοχή δεν θα κάνουν τίποτε άλλο πέρα από το να διαιωνίσουν την πραγματικότητα ενός και μόνο κράτους άνισων δικαιωμάτων, την αέναη κατοχή και τη σύγκρουση», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της Μογκερίνι, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Η ΕΕ αναμένει από τις ισραηλινές αρχές να επανεξετάσουν και να ακυρώσουν τις αποφάσεις αυτές», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι «το ζήτημα τέθηκε απευθείας στις ισραηλινές αρχές» από ευρωπαϊκής πλευράς.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη εξουσιοδότησε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ να προχωρήσει στην κατεδάφιση του χωριού βεδουίνων Χαν Αλ Άχμαρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αποφαινόμενη ότι ανεγέρθηκε αυθαίρετα.

Το χωριό, με ονομαστικό πληθυσμό 180 κατοίκων, βρίσκεται κοντά σε πολλούς οικισμούς ισραηλινών εποίκων στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ εξάλλου ενέκρινε την Τετάρτη την οικοδόμηση 1.958 νέων οικιστικών μονάδων για εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ Ειρήνη Τώρα, η οποία εναντιώνεται στην κατοχή.

Οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ–την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ–είναι παράνομοι, βάσει του διεθνούς δικαίου. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς αυτούς βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης με τους Παλαιστίνιους, κάτι που η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact