ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «συγχώρεσαν» τον Ερντογάν – Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει F-16 στην Τουρκία

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ethnos.gr στην Τουρκία Mαρίας Ζαχαράκη, η επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών, υπογράφεται από τον Naz Durakoglu, υφυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αν και αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, η επιστολή της 17ης Μαρτίου περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Αν και η επιστολή δεν παρέχει διαβεβαιώσεις ή χρονοδιαγράμματα για την πώληση, τονίζει ότι οι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 .

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή η πώληση είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων καθώς και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η προτεινόμενη πώληση απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο», ανέφερε η επιστολή .

Τον Οκτώβριο, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν είχε εκφραστεί για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact