ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κροίσοι που έγιναν πλουσιότεροι κατά 1 τρισ. δολάρια το 2021

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, από μόνος του αύξησε την περιουσία του κατά περίπου 118 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, την ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ίδιο διάστημα περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν στην απόλυτη φτώχεια.

Μεταξύ των κερδισμένων βρίσκονται επίσης ο «βασιλιάς» των ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνώ, που αύξησε την περιουσία του κατά 62,7 δισεκατομμύρια δολάρια και οι συνέταιροι της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργέι Μπριν, με αύξηση 47 και 45 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, παρότι πέρασε μία εφιαλτική χρονιά από πολλές απόψεις, κατάφερε παρόλα αυτά να αυξήσει την περιουσία του κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και παρά το γεγονός ότι το 2021 μπορεί να θεωρηθεί στις ΗΠΑ ως η «χρονιά των εργατών» χάρη στις αυξήσεις στους μισθούς και τις νέες προσπάθειες δημιουργίας συνδικάτων, η αλήθεια είναι ότι τα κέρδη του 0,001% ξεπερνά δραματικά το τεράστιο κενό μεταξύ των εργατών, των στελεχών και των μετοχών, για τους οποίους εργάζονται.

Πέρυσι, η Wall Street ξεπέρασε πολύ εύκολα τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις νέες μεταλλάξεις του Covid-19, με αποτέλεσμα οι μετοχές να συνεχίσουν να ενισχύονται.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι πλούσιοι χρωστάνε πολλά στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία έριξε δεκάδες δισεκατομμύρια στην αγορά για να στηρίξει την οικονομία και διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν στηρίζοντας την οικονομία που επλήγη από την πρωτοφανή κρίση του κορονοϊού.

Όλα αυτά τα προγράμματα στήριξης έδωσαν ώθηση στους δείκτες το 2020 και το 2021, με τον S&P 500 να ενισχύεται πέρυσι κατά 27%, τον Dow κατά 19% και τον τεχνολογικό Nasdaq κατά 21%.

Τεράστια κέρδη κατέγραψαν, επίσης, τα κρυπτονομίσματα, τα εμπορεύματα, καθώς και οι τιμές ακινήτων αυξάνοντας το περιεχόμενο στα θησαυροφυλάκια των πλουσίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συνολικός πλούτος των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη ξεπερνά τα 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υψηλότερο από το ΑΕΠ όλων των χωρών του κόσμου, πλην των ΗΠΑ και της Κίνας.

Και όλα αυτά ενώ οι Αμερικανοί νομοθέτες απέρριψαν την πρόταση για τον αποκαλούμενο φόρο των δισεκατομμυριούχων, όπως ο Έλον Μασκ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει ελάχιστα σε φόρους αναλογικά με τα δισεκατομμύρια που έχει βγάλει.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά περισσότερο από 70% ξεπερνώντας τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

www.economistas.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact