ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ολλανδοί επιμένουν να μπλοκάρουν Σκόπια και Αλβανία

Σήμερα ξεκαθαρίζει αν θα λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Tην άποψη ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας, Στεφ Μπλοκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ θα αποφασίσει αν η πΓΔΜ και η Αλβανία θα λάβουν το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, στη βάση της θετικής πρότασης που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δύο αυτές χώρες. Ωστόσο, προσκόμματα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες εξακολουθούν να διατηρούν η Γαλλία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο αυτές χώρες θεωρούν ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είναι αρκετή. «Είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να δείξουν σθένος σε αυτούς τους τομείς. Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο και από τις δύο και κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας να κάνουν το ίδιο. Ο Μ. Ροθ εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα ένας συμβιβασμός και να αρθούν οι όποιες ανησυχίες, ειδικά αν η Αλβανία εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «η σταθερότητα, η ειρήνη και δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ» και πρόσθεσε πως όλοι εκτιμούν τις προσπάθειες που έχουν κάνει και οι δύο χώρες για να ενισχύσουν το κράτος δικαίου.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικό λάθος να μην λάβουμε μια απόφαση σήμερα», είπε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν ‘Ασελμπορν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. Ο ίδιος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να αρθούν οι ανησυχίες.

Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Γκερνό Μπλούμελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή συναίνεση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία. «Υπάρχει ακόμα πιθανότητα για κάτι τέτοιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε». Η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν την ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Αν σημερα οι υπουργοί δώσουν το πράσινο φώς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία, στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν την πρόταση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής, της 28ης Ιουνίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact