ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι παράξενοι κρατήρες της Σιβηρίας μπορεί να λύσουν το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων

Νωρίτερα αυτό το έτος, μυστηριώδεις κρατήρες άρχισαν να εμφανίζονται στη Σιβηρία, προκαλώντας αμέτρητες θεωρίες ως προς την προέλευσή τους.

Τώρα, οι επιστήμονες με νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν από έκρηξη υπόγειου φυσικού αερίου. Και η εξήγηση που μας δίνουν θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εξαφάνιση πλοίων και αεροσκαφών στην αμφιλεγόμενη περιοχή που είναι γνωστή ως Τρίγωνο των Βερμούδων.

Ερευνώντας σχολαστικά το μεγαλύτερο μέρος από τους κρατήρες, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πιθανότατα δημιουργήθηκαν από υπόγειες εκρήξεις αερίων.

Η Θέρμανση τους στην επιφάνεια λόγω των ασυνήθιστα θερμών κλιματολογικών συνθηκών, ενώ από κάτω βρίσκονταν γεωλογικά ρήγματα, οδήγησε σε μια τεράστια απελευθέρωση ένυδρων αερίων, ανέφεραν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Πετρελαίου-Αερίου Γεωλογίας και Γεωφυσικής στο Νοβοσιμπίρσκ.

Τα Ένυδρα αέρια είναι πάγος με μορφή μορίων νερού που περιέχουν αέριο, κυρίως μεθάνιο. Υπάρχουν σε μονίμως παγωμένες περιοχές όπως η βόρεια Σιβηρία, αλλά και κάτω από τους ωκεανούς σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Το κύριο στοιχείο στη θεωρία της εργασίας μας ήταν να εξηγήσουμε ότι στον κρατήρα Yamal έγινε μια απελευθέρωση ένυδρων αερίων, είπε ο επιστήμονας Βλαντιμίρ Potapov.

Ο πρώτος κρατήρας γίγαντας περίπου 262ft (80 μέτρα), βρέθηκε στη βόρεια Σιβηρία. Πιστεύεται ότι έχει προκληθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας και μια έκρηξη αερίου στην περιοχή.

Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν ένυδρα αέρια, τόσο στο βαθύ στρώμα το οποίο βρίσκεται στην χερσόνησο και είναι αρκετές εκατοντάδες μέτρα κάτω, αλλά υπάρχουν και στο πάνω στρώμα κοντά στην επιφάνεια, ενώ τόνισε επίσης ότι ο κρατήρας βρίσκεται στην διασταύρωση δύο τεκτονικών ρηγμάτων.

Στη φωτογραφία είναι ένας από τους κρατήρες στη Yamal. Είναι στη συνοικία Taz της περιοχής κοντά στο χωριό Antipayuta και έχει διάμετρο περίπου 49ft (15 μέτρα). Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η τρύπα που σχηματίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η χερσόνησος Yamal είναι σεισμικά ήρεμη, αλλά η περιοχή του κρατήρα που εξετάστηκε είχε μία αρκετά ενεργή τεκτονική δράση, και αυτό συνέβη διότι η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη από το συνηθισμένο. Κυρίως ευθύνεται το πρόσφατο ζεστό καλοκαίρι που έχει λιώσει αέρια παγιδευμένα σε στρώματα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.

Η εξήγηση για το σχηματισμό του κρατήρα θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την εξαφάνιση των πλοίων και των αεροπλάνων στην περιοχή που αναφέρεται ως Τρίγωνο των Βερμούδων, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Ο Ρώσος επιστήμονας Ιγκόρ Yeltsov δήλωσε: «Υπάρχει μια θεωρία ότι το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι συνέπεια από αντιδράσεις των ένυδρων αερίων, όταν αυτά αρχίζουν να αποσυντίθενται ενεργά και το παγωμένο μεθάνιο μετατρέπεται σε αέριο. Αυτό συμβαίνει όπως σε μια πυρηνική αντίδραση, παράγει δηλαδή τεράστιες ποσότητες αερίου και κάνει τον ωκεανό θερμότερο και τα πλοία να βυθίζονται στα νερά του που αναμιγνύονται με ένα τεράστιο ποσοστό του φυσικού αερίου».

Ο αρχικός κρατήρας βρέθηκε στη χερσόνησο Γιαμάλ, πριν βρεθούν ακόμα δύο στην περιοχή Taz και Taymyr

«Η ίδια μέθοδος ισχύει και για τον αέρα όταν το υπερκορεσμένο μεθάνιο, κάνει την ατμόσφαιρα εξαιρετικά ταραγμένη και οδηγεί σε συντριβές αεροσκαφών». Αναφορά από το περιοδικό Science έχει "βαπτίσει" τους κρατήρες στη Σιβηρία ως μακρινό συγγενή του Τριγώνου των Βερμούδων.

Ο επιστήμονας Potapov είπε ότι η θεωρία τους θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, και ότι οι κρατήρες είναι απίστευτα ενδιαφέρον από επιστημονική άποψη. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να εντοπιστούν και άλλες περιοχές του κόσμου όπου μπορούν να συμβούν τέτοιες υπόγειες εκρήξεις αερίου.

Αποκάλυψη

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact