ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο επεισοδιακές προεδρικές ορκωμοσίες της αμερικανικής ιστορίας

Ιδιαίτερα περιστατικά από την επίσημη πρώτη στο Οβάλ Γραφείο

Ακόμα κι αν η σημερινή ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ πάει στραβά, θα είναι πιθανότατα καλύτερη από τις τραγικότερες των παλιότερων ενοίκων του Λευκού Οίκου.

Παρά τις «χυλόπιτες» που τρώει συνεχώς το επιτελείο του από καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, δεν το βάζουν κάτω και μοιάζουν αποφασισμένοι να μετατρέψουν την ορκωμοσία του σε μια ιστορία επιτυχίας.

Τα ονόματα βέβαια μόνο ηχηρά δεν είναι και περιλαμβάνουν DJ τέταρτης διαλογής και μια μπάντα της δεκαετίας του 1980, την ίδια ώρα που τον εθνικό ύμνο θα ερμηνεύσει η δεκαεξάχρονη φιναλίστ του «America’s Got Talent» του 2010!

Με τέτοια μικρά ονόματα και χιλιάδες πραγματικά κόσμου να κλείνουν εισιτήρια διαμαρτυρίας για την Ουάσιγκτον, οι προοπτικές είναι καλές ώστε να μετατραπεί η 20ή Ιανουαρίου 2017 στην απολύτως χειρότερη προεδρική ορκωμοσία όλων των εποχών.

Να με ποιες θα έχει να ανταγωνιστεί…

Αβραάμ Λίνκολν

nnaifififafation1

Ο πρόεδρος Λίνκολν ορκίστηκε στην ανατολική στοά του αμερικανικού Καπιτωλίου στις 4 Μαρτίου 1865. Παρά το γεγονός ότι είχε δεχτεί αναρίθμητες θανάσιμες απειλές πριν από και τις δύο ορκωμοσίες του, ήταν ο αντιπρόεδρός του αυτός που έκλεψε την παράσταση στη δεύτερη ορκωμοσία του 1865.

Ο Άντριου Τζάκσον κατέφτασε στην Ουάσιγκτον για το χαρμόσυνο γεγονός αναρρώνοντας από τυφοειδή πυρετό. Και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πάρει τα πάνω του, ήπιε όσο αλκοόλ μπόρεσε να χωρέσει ο οργανισμός του κατά το πάρτι της παραμονής της ορκωμοσίας. Κι έτσι την επομένη ξύπνησε με βαρύ κεφάλι, οπότε σκέφτηκε να κοπανήσει τρία ποτηράκια ουίσκι στο γραφείο του προκατόχου του.

Μέχρι να φτάσει στη Σύγκλητο, ο Τζόνσον ήταν σαφές πως είχε γίνει «σκνίπα». Στον αργόσυρτο λόγο του, μίλησε για την «ταπεινή καταγωγή» του και τον «θρίαμβό του πάνω στους αντάρτες αριστοκράτες», με τους επιτελείς του να τον τραβούν από το σακάκι ικετεύοντάς τον να σταματήσει.

Όταν μάλιστα έπαιρνε τον όρκο του, παρέπαιε και σωριάστηκε τελικά. Κατόπιν φίλησε τη Βίβλο και δεν μπορούσε φυσικά να κάνει τα καθήκοντά του, να ορκίσει δηλαδή τους νέους γερουσιαστές. Την ώρα που μια σειρά από αξιωματούχοι άρχισαν να μιλούν για καταγγελία του γεγονότος, παρενέβη ο Λίνκολν για να σώσει τον πολιτικό του σύντροφο: «Ήταν ένα καλό μάθημα για τον Άντι», είπε, «δεν νομίζω πως θα το ξανακάνει»…

Τζορτζ Μπους ο Νεότερος

nnaifififafation2

Τον υιό Μπους τον βλέπαμε συχνά να σχηματίζει με τα δάχτυλά του το γράμμα «W», από το μεσαίο του όνομα (Walker), κι έτσι ακριβώς χαιρέτισε το κοινό του στον χορό της ορκωμοσίας στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιανουαρίου 2001. Την ώρα που οι διαδηλωτές έραιναν την προεδρική λιμουζίνα με αυγά και μπαλάκια του τένις κατά τη διαδρομή μέχρι το Καπιτώλιο, οι φαρσέρ έμελλε να χτυπήσουν στο εσωτερικό του ίδιου του Λευκού Οίκου.

Το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου Μπιλ Κλίντον δηλαδή, το οποίο κόστισε στον αμερικανό φορολογούμενο αρκετές χιλιάδες δολάρια σε καταστροφές και φθορές, κι αυτό για να γελάσει λίγο με τους νέους ενοίκους του Οβάλ Γραφείου. Πέρα από τις αμπούλες βρόμας που έριξαν σε συρτάρια γραφείων και καρέκλες και τον επαναπρογραμματισμό των τηλεφωνικών γραμμών ώστε να καλούν όπου να ναι (η γραμμή του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου χτυπούσε, ας πούμε, στο τηλέφωνο της προεδρικής ντουλάπας!), τα τσιράκια του Κλίντον αφαίρεσαν από όλους τους υπολογιστές το γράμμα «W»…

Τζορτζ Ουάσιγκτον

nnaifififafation3

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπήρχαν και πολλά που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στη δεύτερη προεδρική ορκωμοσία του Ουάσιγκτον στις 4 Μαρτίου 1793, κι αυτό γιατί ήταν η πιο σύντομη ομιλία που δόθηκε ποτέ από εκλεγμένο πρόεδρο! Με μόλις 134 λέξεις, ο πατέρας του αμερικανικού έθνους δεν είπε ουσιαστικά τίποτα και η δεύτερη ορκωμοσία του χαρακτηρίστηκε ως η πιο βαρετή και «λίγη» της αμερικανικής πολιτικής ιστορίας.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τι δήλωσε σε ακόμα λιγότερες λέξεις, ο μεγάλος Ουάσιγκτον είπε κάτι σαν «Ωραία. Ευχαριστώ που με εκλέξατε. Θα πάρω τώρα τον όρκο μου και αν αθετήσω την υπόσχεσή μου, μη διστάσετε να με κατηγορήσετε». Κόκαλο το κοινό!

Τζέιμς Μπιουκάναν

nnaifififafation4

Κατά την προεδρική του ορκωμοσία το 1857, ο 15ος πρόεδρος των ΗΠΑ έμενε στο Ξενοδοχείο Νασιονάλ, όπως και πολλοί από τους υψηλούς προσκεκλημένους του. Εξαιτίας όμως των κακών συνθηκών υγιεινής, το ξενοδοχείο θα μετατρεπόταν σε εστία μόλυνσης και θα προκαλούσε αυτό που θα έμενε στα κιτάπια της Ιστορίας ως «Νόσος του Ξενοδοχείου Νασιονάλ».

Η μυστηριώδης πάθηση διεκδίκησε τη ζωή 36 ανθρώπων, μεταξύ αυτών και τριών μελών του Κογκρέσου. Ο ίδιος ο Μπιουκάναν αρρώστησε επίσης, αλλά γλίτωσε τη ζωή του δυο φορές. Ήταν μετά τη δεύτερη ανάρρωσή του που ένιωσε λίγο καλά για να διαβάσει επιτέλους τον λόγο του, όπου αποκάλεσε τη δουλεία «ένα ευχάριστο μεν θέμα, αλλά με λίγη πρακτική σημασία»!

Άντριου Τζάκσον

nnaifififafation5

Ήταν το 1829 όταν ο έβδομος πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο πρώτος που ορκίστηκε σε μια τελετή εκτός Καπιτωλίου. Για να τιμήσουν μάλιστα το ευτυχές γεγονός, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι μαζεύτηκαν στην εκδήλωση και πήγαν μετά στον Λευκό Οίκο, όπου κάθε πρόεδρος από τον Τόμας Τζέφερσον και μετά τον άνοιγε για το κοινό εκείνη τη μέρα.

Με τόσους πολλούς βέβαια να συνωστίζονται στους διαδρόμους του, το πλήθος μετατράπηκε σύντομα σε όχλο. Και με την ψυχολογία της μάζας στα ύψη, δεν άργησε να έρθει η καταστροφή. Αν όλα έμεναν στα λασπωμένα παπούτσια πάνω στις μοκέτες, κανείς δεν θα παραπονιόταν, μόνο που το πράγμα κλιμακώθηκε και διολίσθησε στην υπερβολή. Ο κόσμος λεηλάτησε τα δωμάτια, έσπασε πιάτα και ποτήρια, έριξε φαγητά και ποτά στα χαλιά, μέχρι και πάνω στα προεδρικά έπιπλα στέκονταν κάποιοι, μετατρέποντας τον Λευκό Οίκο σε στάβλο!

Ο καθαρισμός του πήρε μήνες για να ολοκληρωθεί και όπως αποκάλυπτε το επιτελείο του Τζάκσον στις εφημερίδες, ο Λευκός Οίκος έζεχνε για καιρό. Για να καταφέρουν μάλιστα να βγάλουν τον όχλο από το οίκημα κατά τον εορτασμό της ορκωμοσίας, οι σερβιτόροι διατάχθηκαν να παρατάξουν καράφες με αλκοόλ στο γκαζόν της αυλής.

Κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό, οι σύζυγοι των υπουργών της νέας κυβέρνησης ξεμαλλιάστηκαν στον χορό της ορκωμοσίας, προκαλώντας το πρώτο σκάνδαλο της νέας προεδρίας ήδη από την πρώτη μέρα. Κι όταν μιλάμε για σκάνδαλο, το εννοούμε, καθώς όλοι οι υπουργοί του Τζάκσον, εκτός από έναν, παραιτήθηκαν αμέσως από τα καθήκοντα που δεν πρόλαβαν καν να αναλάβουν…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact