ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στόχοι Τσίπρα στη Σόφια, οι ΗΠΑ και ο ρόλος της Άγκυρας στα Βαλκάνια

Γεωπολιτικό άρωμα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού

Με το βλέμμα σε ενέργεια, υποδομές, μεταφορές αλλά και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την κοινή αμυντική γραμμή ταξιδεύει ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο επαναλαμβάνουν την εκπεφρασθείσα πρόθεση της Ηρώδου Αττικού για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, με το ενδιαφέρον πλέον να επικεντρώνεται στα Βαλκάνια, ένεκα και των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων και της κρίσης στην γείτονα Τουρκία. Η επίσκεψη δε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των νέων ενεργειακών δρόμων που χαράσσονται με τις ευλογίες των ΗΠΑ και στον απόηχο της απομόνωσης της Άγκυρας από τη Δύση ένεκα των εσωτερικών και εξωτερικών χειρισμών Ερντογάν.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνουν πως η Βουλγαρία αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο εταίρο της χώρας, με αποτέλεσμα οι επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας να αναβαθμίζονται αυτομάτως.

Οι επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της προεργασίας και των επαφών που πραγματοποίησε κατά τους τελευταίους μήνες στις δύο αυτές περιοχές ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως της συνόδου των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Τουρκίας (21-22/4 στη Θεσσαλονίκη), αλλά και της συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. (στον αντίποδα των χωρών του Βίζεγκραντ).

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Βουλγαρία αναδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος ο οποίος μαζί με την Ελλάδα κατήγγειλε τη λήψη μονομερών αποφάσεων από χώρες και κλειστά clubs που αποκλείουν ενδιαφερόμενους εταίρους από τον διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.

Γεωπολιτικό άρωμα ΗΠΑ

Η Βουλγαρία, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) και του αζέρικου φυσικού αερίου, αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και θα διοχετεύεται στους αγωγούς TAP και IGB, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

Οσον αφορά στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με τη Βουλγαρία με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Βασικά σημεία αμοιβαίου ενδιαφέροντος αποτελούν η διασυνοριακή συνεργασία στις μεταφορές, η σιδηροδρομική σύνδεση Βάρνας-Αλεξανδρούπολης που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος (παρακάμπτοντας την Τουρκία και τα Στενά) ανοίγοντας προοπτική για το εμπόριο με τη Ρωσία. Επιπλέον, θα υπογραφούν συμφωνίες για τον τουρισμό, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία στη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Έβρου.

Της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Σόφια προηγήθηκε η επίσκεψη του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, με αντικείμενο την αμυντική συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσει πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους: Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Το πρόγραμμα

10:00 Άφιξη στον Αερολιμένα της Σόφιας 10:25 Άφιξη στον χώρο εργασιών της συνόδου του Α.Σ.Σ. Ελλάδας-Βουλγαρίας (Boyana Residence) – Οικογενειακή Φωτογραφία 10:30 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ 10:30 Διμερείς συναντήσεις Υπουργών 11:30 Ολομέλεια Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας 12:40 Υπογραφή Συμφωνιών 13:00 Δηλώσεις προς τον Τύπο 13:30 Γεύμα Εργασίας των δυο Κυβερνητικών Αντιπροσωπειών 15:15 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ 16:30 Αναχώρηση από τον Αερολιμένα της Σόφιας προς Αθήνα
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact