ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις λέξεις του 2015 στη Γερμανία: «Πρόσφυγες», «Je suis Charlie» και… «Grexit»

“Πρόσφυγες” (Flüchtlinge) ορίστηκε η λέξη της χρονιάς στη Γερμανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εισροή προσφύγων, ανακοίνωσε η Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έπειτα από ψηφοφορία επιτροπής ειδικών γλωσσολόγων.

Η λέξη της χρονιάς επιλέχθηκε από περίπου 2.500 λέξεις και εκφράσεις που σημάδεψαν τον δημόσιο λόγο τη χρονιά αυτή και οι οποίες έχουν άρρηκτη σχέση με γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή, εξηγεί ο οργανισμός αυτός για την προώθηση της γερμανικής γλώσσας.

Η μεταναστευτική ροή, με σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να αναμένονται φέτος στη Γερμανία, επικράτησε στον δημόσιο λόγο της χώρας, κυρίως μετά το καλοκαίρι κατατάσσοντας τη λέξη “πρόσφυγες” στην πρώτη θέση.

Από τις λέξεις της υπόλοιπης επικαιρότητας που κυριάρχησαν στη δημόσια σφαίρα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η έκφραση “Je suis Charlie” (Είμαι και εγώ Σαρλί) το μήνυμα-σύμβολο της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας μετά την τζιχαντιστική επίθεση κατά της  γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

Στην τρίτη θέση συναντάται η λέξη “Grexit”, δηλαδή η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου για τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.

Η Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έχει καθιερώσει τον θεσμό της “λέξης της χρονιάς” από το 1971. Πέρυσι πρώτη στην κατάταξη ήταν η λέξη “Lichtgrenze” (φωτεινό σύνορο) και αναφερόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Για τους εορτασμούς αυτούς, 8.000 λαμπερά μπαλόνια είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των πρώην συνόρων μεταξύ Ανατολικού Βερολίνου και Δυτικού Βερολίνου πριν αφεθούν ελεύθερα και φωταγωγήσουν τον ουρανό της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact