ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Σκόπιμα τα πλήγματα σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Συρία

Ο οργανισμός κατηγορεί τις δυνάμεις του Άσαντ

Περισσότερες από 60 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας τους τελευταίους έξι μήνες, ανάμεσά τους τέσσερις αυτή την εβδομάδα, και φαίνεται πως έχουν τεθεί σκόπιμα στο στόχαστρο από δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ιντλίμπ, στη βορειοανατολική Συρία, που αποτελεί στόχο μιας επίθεσης με την υποστήριξη της Ρωσίας η οποία εξαπολύθηκε το καλοκαίρι με σκοπό την κατάληψή της και την κατάληψη των γύρω περιοχών, είναι τμήμα του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των ανταρτών στον πόλεμο της Συρίας.

Από τις 29 Απριλίου, 61 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί εκεί, ορισμένες μάλιστα από αυτές έχουν πληγεί πολλές φορές, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αν κάθε επίθεση ήταν εκ προθέσεως, αλλά η μεγάλη κλίμακα αυτών των επιθέσεων… υποδηλώνει έντονα πως δυνάμεις που συνδέονται με την κυβέρνηση, οι οποίες διενεργούν τα πλήγματα αυτά, πλήττουν εν μέρει, αν όχι πλήρως, εκ προθέσεως εγκαταστάσεις υγείας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν είναι δυνατό να είναι όλα ατυχήματα», δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο Ρόιτερ. Είπε πως, αν αποδειχθεί ότι ένα ή περισσότερα από αυτά ήταν εκ προθέσεως, θα πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Ζημιές αναφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καφρ Νόμπολ στις 6 Νοεμβρίου -το οποίο είχε πληγεί επίσης τον Μάιο και τον Ιούλιο- και δύο αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης απευθείας το νοσοκομείο αλ-Ίχλας στη νότια Ιντλίμ, καταστρέφοντάς το αυτή την εβδομάδα, είπε ο Κόλβιλ.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναγκάσει 13 εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – οι μισοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη ρημαγμένη χώρα.

Μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία για την εκδίωξη των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, τουλάχιστον 92 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία, είπε ακόμη ο Κόλβιλ.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε τον εκτοπισμό 200.000 ανθρώπων, περίπου οι μισοί από τους οποίους παραμένουν εκτοπισμένοι ή διασκορπισμένοι σε καταυλισμούς και καταφύγια, δήλωσε σήμερα ο Νατζάτ Ρότσντι, σύμβουλος για ανθρωπιστικές υποθέσεις του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μήπως μας δουλεύουν;

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Και αυτό δεν είναι…

Κωνσταντίνου: Είμαστε όλοι Πακιστανοί!

Ο λόγος για τον Πέτρο Κωνσταντίνου,που πριν από…

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός…

Εκτός ελέγχου ο απελπισμένος Ερντογάν – Τύπωσε 56 δισ. λίρες καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει…

Καλά νέα: Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας

Η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία…
contact