ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολική αντεπίθεση επιχειρεί το Μαξίμου

Ρητορική ανάκαμψης από την κυβέρνηση – Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Να ρίξει νερό στο μύλο της συζήτησης για ανάκαμψη της οικονομίας, σηματοδοτώντας την φυγή προς τα εμπρός μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που σε τεχνικό επίπεδο επιχειρείται να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει του EuroWorking Group και να προετοιμαστεί νομοτεχνικά το πολυνομοσχέδιο σκούπα με όλα τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πακέτο έμμεσων φόρων και αυτόματος κόφτης).

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το βράδυ θα παραθέσει ομιλία στη συνέλευση του ΣΕΤΕ, εστιάζοντας στον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στην προσπάθεια ανάκαμψης τη δεδομένη χρονική συγκυρία, η αναμενόμενη νέα «έκρηξη» με ακόμα μεγαλύτερο ρεκόρ αφίξεων στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό.

Την ίδια ώρα μεγάλη βαρύτητα δίνουν από την κυβέρνηση στο ύψος της δόσης, η οποία θα εγκριθεί από το EuroWorking Group, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για δύο δισ. ευρώ περισσότερα από το προβλεπόμενο ποσό, τα οποία θα διοχετευθούν σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, δίνοντας μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο παρά τα αρχικά χαμόγελα παραμένουν σε εγρήγορση, λόγω και της σιωπής ασυρμάτου από την πλευρά του ΔΝΤ. Αν και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, πάντοτε υπάρχει ο φόβος για τυχόν νέα εμπόδια που μπορεί να επιχειρήσουν να τινάξουν στον αέρα τη διαφαινόμενη συμφωνία. Σίγουρος για συμφωνία, πιθανότατα «ακόμα καλύτερη από αυτήν που περιμέναμε» εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Alpha, υπογραμμίζοντας πως μετά την αξιολόγηση θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης.

«Μετά την αξιολόγηση, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και θέτουμε προτεραιότητες, δουλεύοντας για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορέσουμε να ξαναβλέπουμε το μέλλον, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να βάλουμε τις καινούργιες προτεραιότητες. Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»πρόσθεσε.

Η διαρροή της γερμανικής Welt πάντως για «εξαγορά» του ελληνικού χρέους που διακατέχει το ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καλωσορίστηκε από το Μαξίμου, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν πως ένα τέτοιο σενάριο «κινείται προς την επιθυμητή κατεύθυνση».

Φουντώνει τα σενάρια ανασχηματισμού η Γεροβασίλη

Την ίδια ώρα ανοιχτό το σενάριο «φρεσκαρίσματος» της κυβέρνησης και με πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά όχι με διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. «Όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιβεβαιώνουν πως η απόφαση για ανασχηματισμό συναρτήσει της αξιολόγησης των υπουργών είναι προ των πυλών μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και είναι δεδομένο ότι σε αυτόν θα αξιοποιηθούν και στελέχη εκτός στενών κομματικών ορίων (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Φώτης Κουβέλης). Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πληροφορίες από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να αναβάλει τον ανασχηματισμό ακόμα και μέχρι το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι τώρα θέλει να αποφύγει νέες αβελτηρίες και καθυστερήσεις στην προσπάθεια άμεσης νομοθέτησης όλων των εργαλείων που έχουν ήδη επεξεργαστεί από το νυν υπουργικό συμβούλιο και τα οποία θα θέσουν τις βάσεις για οικονομική ανάκαμψη. Άλλες πληροφορίες συνδέουν μάλιστα τα σενάρια για αναβολή του κυβερνητικού «λίφτινγκ» και με το επικείμενο εξ αναβολής Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Πρέσινγκ στη ΝΔ

Παράλληλα, στο Μαξίμου επιχειρούν να στριμώξουν «στα σχοινιά» τη ΝΔ, καθώς εκτιμάται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε ποντάρει τα πάντα στην πτώση της κυβέρνησης από αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και ζητούσε να φύγουμε» σχολιάζει σκωπτικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, παραπέμποντας μάλιστα στην προ καιρού προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα «να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία».

Με το σενάριο για πολιτικές εξελίξεις λόγω αδιεξόδου ουσιαστικά «καμμένο», στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως «η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβιστεί από το αίτημά της για εκλογές μετά την συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», εγκαλώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση πως «επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και της χώρας και τελικά έχασε».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact