ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκλήρωσαν το ξεπούλημα της Μακεδονίας – Έβαλαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με 153 «ναι»

Με 153 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά κυρώθηκε την Παρασκευή από τη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έπειτα από σφοδρότατη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Και τούτο γιατί σύμφωνα με το Καταστατικό του ΝΑΤΟ με την ένταξη τους τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν και τι διαταγές του ΝΑΤΟ:

-Σε κοινές ελληνο-σκοπιανές ή Νατοϊκές ασκήσεις στο Αιγαίο, τα σκοπιανά ελικόπτερα HUI (σς τα οποία έχει δωρίσει η Ελλάδα στα Σκόπια..),θα εφαρμόζουν τις διαταγές του ΝΑΤΟ και δεν θα δέχονται να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6νμ από τα 19 ελληνικά νησιά, παίρνοντας τη θέση της Άγκυρας και των συνοδοιπόρων της γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ και του SHAPE.

-Παράλληλα θα επιβεβαιώνουν τη θέση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, με βάση το αιτιολογικό των διαταγών του ΝΑΤΟ ότι τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα, που συνεπάγεται καταστροφή για την ελληνική κυριαρχία και επιπλέον θα επιβεβαιώνουν τη θέση της Άγκυρας ότι τα 19 νησιά έχουν 6νμ και όχι 10 νμ Εθνικού Εναερίου Χώρου. Το ίδιο θα ισχύσει γενικότερα και με τη μη αποδοχή συνολικώς του ΕΕΧ των 10νμ στο Αιγαίο.

-Σε όλες τις επιτροπές του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως με πλειοψηφία (majority). Στα θέματα που υπάρχει αντιδικία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, η Άγκυρα θα έχει πάντα την πλειοψηφία διότι θα έχει μαζί της την Αλβανία και τα Σκόπια και οι αποφάσεις θα είναι σε βάρος της Ελλάδας

-Το ίδιο θα ισχύει και στις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ και υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας ( NAC και DPC) για θέματα στα οποία οι αποφάσεις δεν απαιτούν ομοφωνία,(Unanimity), ενώ το ίδιο θα ισχύει και στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ (ΜC).

-Στις περιπτώσεις πτήσεων των σκοπιανών ελικοπτέρων στο Αιγαίο για οποιαδήποτε σκοπό, αυτά δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης που είναι πολιτική της Τουρκίας ( ΝΑΤΟ). θέτοντας στα αζήτητα το FIR Αθηνών. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ Α240 /Φεβρ 1999 υποστηρίζει διεθνώς ότι το FIR Αθηνών είναι πλασματικό και χωρίς νομική βάση, θέτοντας έτσι, έστω και εμμέσως θέμα αναθεώρησης των Συνθηκών, καθ’ όσον το FIR Αθηνών ορίζεται από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

-Παράλληλα τα Σκόπια δεν θα δέχονται ότι η Ελλάδα έχει αρμοδιότητες Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στα όρια του FIR Αθηνών, αλλά μόνον μέχρι τη μέση του Αιγαίου- πάγια θέση της Άγκυρας με το νόμο 24611 του 2001.

-Με ‘όλα αυτά τα δεδομένα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς την άρση των διαταγών του ΝΑΤΟ για τα νησιά του Αν Αιγίου, η Άγκυρα θα έχει μαζί της όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ (29) να εφαρμόζουν τις διαταγές του ΝΑΤΟ και από την άλλη μόνον την Ελλάδα να μην τις εφαρμόζει και επομένως κατά το ΝΑΤΟ να παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.

Αυτοί είναι οι “153”

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ του Πρωτοκόλλου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά (με επιστολική ψήφο), Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Ε. Βενιζέλος, Γ. Κασαπίδης, Στ. Παναγούλης που είχαν αποστείλει αρνητική πρόθεση ψήφου.

«Παρών» ψήφισε μόνο ο ανεξάρτητος πλέον Γρηγόρης Ψαριανός.

Από την κυβερνητική πλειοψηφία ο μόνος βουλευτής που έλειπε ήταν ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος όμως στην ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών είχε ψηφίσει αρνητικά.

Υπέρ ψήφισαν: 153

Κατά ψήφισαν: 140

Παρών: 1

Την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σκοπίων για τη διαδικασία, «αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, τα Σκόπια θα γίνουν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact