ΚΟΣΜΟΣ

Ωμή βία κατά των «κίτρινων γιλέκων», τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι με μόνιμη αναπηρία

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών λέει πως δεν είδε κανέναν αστυνομικό να επιτίθεται σε διαδηλωτή ή δημοσιογράφο

Εκατοντάδες τραυματίες μετρά το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, εκ των οποίων δεκάδες είναι σοβαρά και έξι έχουν υποστεί ζημιά που δεν μπορεί να διορθωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ επιχείρησε να δικαιολογήσει τη χρήση LBD ή Flash-Ball, βομβίδων άμυνας δηλαδή, από την πλευρά της γαλλικής αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως όταν είναι απαραίτητο χρησιμοποιούν τα ανάλογα μέσα. Υποστήριξε μάλιστα πως ο ίδιος δεν είδε κανέναν αστυνομικό να επιτίθεται σε διαδηλωτή ή δημοσιογράφο.

« Naturellement, je n’ai jamais vu un policier ou un gendarme attaquer un manifestant (…) ou un journaliste » affirme tranquillement Castaner sur TV Carcassonne. On ne doit pas voir les mêmes images… https://t.co/Le02NpXsAD #GiletsJaunes #journalistes pic.twitter.com/TXzwZWV9bp

— Nils Wilcke (@paul_denton) 15 January 2019

Οι εικόνες πάντως που κυκλοφορούν, και τα στοιχεία από διάφορες πηγές, τον διαψεύδουν.

Σύμφωνα με το γαλλικό «20 minutes», από τις βομβίδες LBD έχουν υποστεί αναπηρία έξι άνθρωποι, οι οποίοι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά στα μάτια ή τα χέρια. Οι τέσσερις έχασαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται αστυνομική πηγή, την όρασή τους από το ένα τους μάτι και ακόμα δύο ακρωτηριάστηκαν στα χέρια.

Συνολικά γίνεται λόγος για 1.700 τραυματίες μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και ακόμα 1.000 από τη πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα στοιχεία για τους τραυματίες, και ειδικά τους σοβαρά τραυματίες, δεν είναι ίδια από όλες τις πηγές.

[Attention images difficiles] Un #giletjaune blessé évacué par les pompiers à Bordeaux @elo_maou #AFP pic.twitter.com/CAft1LeqY5

— Agence France-Presse (@afpfr) 12 January 2019

Η συλλογικότητα «Desarmons-les» αναφέρει πως είναι 17 οι διαδηλωτές που χτυπήθηκαν από LBD και οι τέσσερις εξ αυτών αντιμετωπίζουν πλέον αναπηρία στο χέρι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι σοβαρά τραυματισμένοι είναι 98, ενώ οι ιατρικές αρχές δίνουν απολογισμό 62 τραυματιών.

Με το θέμα ασχολείται και η εφημερίδα Liberation, έπειτα από αίτημα αναγνώστη της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έχουν καταγραφεί 94 σοβαρά τραυματίες, εκ των οποίων οι 69 από LBD. Όπως εξηγεί η συντάκτρια του άρθρου, δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν στοιχεία για τραυματίες από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς οι αρχές δεν τα δημοσιοποιούν. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 1000 τραυματιών αστυνομικών και των 1700 τραυματισμένων διαδηλωτών, χωρίς καμία πληροφορία για τις συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκαν ή για το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact