ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλος Ξυνή: Το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην ανεργία 1.100 εργαζομένους

Τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Παιδείας με απόφασή του ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας 5 δομών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ. Όπως ανακοίνωσε η αγωνιστική επιτροπή των εργαζομένων του Ομίλου, «η απόφαση αυτή οδηγεί 1.150 εργαζομένους στην ανεργία και χιλιάδες σπουδαστές στην αβεβαιότητα».

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ομίλου μιλούν για σκάνδαλο στο χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Όπως αναφέρουν, «οι 3 από τις 5 δομές ανακλήθηκαν για παράλειψη του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας το 2013, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης!». Το ζήτημα, μάλιστα, υποκινήθηκε από καταγγελία ανταγωνιστικού ΙΙΕΚ που στράφηκε κατά του Υπουργείου Παιδείας. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, η οποία ακυρώνει τις 3 άδειες του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ λόγω «ελλιπούς αιτιολόγησης» στο σύστημα franchise του ΙΙΕΚ, αλλά «αναπέμπει το θέμα κατά το μέρος αυτό (το franchise  δηλαδή) στη Διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας για νέα αιτιολογημένη κρίση». Όπως επιβεβαιώνουν νομικοί κύκλοι, τούτο σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει τη δυνατότητα, εφαρμόζοντας το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, να εκδώσει νέες άδειες στο ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ, αιτιολογώντας περαιτέρω το σύστημα δικαιόχρησης που έχει εφαρμόσει το ΙΕΚ.

Το ερώτημα που γεννάται και ταλανίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται στο κατώφλι της ανεργίας και τους χιλιάδες σπουδαστές που μένουν μετέωροι είναι, γιατί το Υπουργείο προτίμησε να κλείσει τα 3 εκπαιδευτήρια και να αγνοήσει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης; Γιατί, ενώ το Υπουργείο έχει νομική και διοικητική εναλλακτική, να επανεκδώσει δηλαδή τις 3 άδειες με πληρέστερη αιτιολόγηση αναφορικά με το franchise, επιλέγει να μην το πράξει; Γιατί ο Γενικός Γραμματέας, αντί να αποκαταστήσει το λάθος του 2013, αποφασίζει να ανακαλέσει τις άδειες και να βάλει μια τελεία στην εκπαιδευτική διαδρομή των ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ; Αν αυτό δεν είναι πρωτοφανής αστοχία της δημόσιας διοίκησης, τότε τι είναι;

Μάθαμε επίσης, ότι με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΓΔΒΜ, θα βρισκόταν λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων και των σπουδαστών, εφόσον ένα άλλο ΙΕΚ – το ΙΕΚ ΑΛΦΑ εν προκειμένω, θα προσαρτούσε τα κτίρια των ΙΕΚ ΞΥΝΗ που έχασαν τις άδειές τους. Παρόλα αυτά, ενώ ο φάκελος του ΝΕΟΥ ΙΕΚ είχε κατατεθεί από 12/8 στο Υπουργείο και στις 16/8 προς τον ΕΟΠΠΕΠ (αρμόδιο φορέα για τη διατύπωση γνώμης ως προς τις κτιριολογικές προυποθέσεις), οι ιθύνοντες στον ΕΟΠΠΕΠ κωλυσιεργούσαν επιδεικτικά τη χρέωση του φακέλου σε αρμόδιο αξιολογητή.  Στη συνέχεια, και ενώ αρχικά δεν είχε εντοπιστεί κάποια έλλειψη στο φάκελο, άρχισαν να ξεφυτρώνουν δήθεν εκκρεμότητες αλλά και νομικά κενά. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΠΕΠ να μην έχει προβεί σε διατύπωση γνώμης και η ΓΓΔΒΜ να μην έχει υπογράψει την τροποποίηση της άδειας του ΙΕΚ ΑΛΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΠΕΠ και τα μέλη του ΔΣ αυτού κωλυσιεργούν διότι βρίσκονται υπό τον τρόμο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ανταγωνιστή του ΙΕΚ ΞΥΝΗ, που τους έχει μηνύσει (δίκη που εκδικάζεται σε λίγες μέρες) για παράβαση καθήκοντος κατά τη διαδικασία αδειοδότησης του ΙΕΚ ΞΥΝΗ το 2013.
Κι ενώ τις τελευταίες ώρες, μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες, όλα φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους και ο ΕΟΠΠΕΠ να οδηγείται σε θετική διατύπωση γνώμης ως προς τα κτιριολογικά, πηγές αναφέρουν ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να υπογράψει την άδεια του ΙΕΚ ΑΛΦΑ! Ο λόγος είναι ότι μέτοχοι στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ φαίνονται πρόσωπα με συγγενική σχέση και μάλιστα εξ αγχιστείας με τον Σοφοκλή Ξυνή, ο οποίος έχει παραπεμφθεί με βούλευμα! Λες και υπάρχει οικογενειακή συνυπευθυνότητα στα θέματα νόμιμης λειτουργίας μιας επιχείρησης σε υπόθεση μάλιστα που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Το Υπουργείο φαίνεται να έχει υποκύψει στις «πιέσεις» ανταγωνιστών του ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ που αποσκοπούν οι χιλιάδες σπουδαστές να μείνουν χωρίς εκπαιδευτική στέγη και να τους προσετεριστούν. Στο πλευρό του ανταγωνισμού βρίσκονται τα γνωστά δημοσιογραφικά «κέντρα» που υποστηρίζονται από εκδοτικά συγκροτήματα. Γιατί το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί ως φερέφωνο των γνωστών κέντρων, με διακύβευμα το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών και εκατοντάδων εργαζομένων;
 Η διαπλοκή στο μεγαλείο της.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact