ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα κατά τζιχαντιστών: Οι ΗΠΑ φοβούνται ξανά…


Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει τη στρατηγική των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής των φανατικών ισλαμιστών

Επί ποδός πολέμου ο Μπαράκ Ομπάμα για να αντιμετωπίσει την υπ’ αριθμόν 1 απειλή στον Αραβικό Κόσμο, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», με τον τίτλο: (Obama sur le pied de guerre), αναφερόμενη στην σημερινή, πολυαναμενόμενη ομιλία του Αμερικανού προέδρου κατά την οποία θα ανακοινώσει την στρατηγική της Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της απειλής των φανατικών ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τους «New York Times», που επικαλoύνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Λευκός Οίκος θα παρουσιάσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, πιο πολύπλοκο απ΄αυτό που είχε εφαρμόσει η Ουάσινγκτον κατά των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη ή ακόμα και στο Πακιστάν.

Στόχος του Ομπάμα είναι αρχικά να αποδυναμώσει και, εν συνεχεία, να εξοντώσει τους τζιχαντιστές . «Δεν πρόκειται για μία επιχείρηση μικρής διάρκειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ.

«Μπορεί πιθανόν να διαρκέσει ένα χρόνο, ίσως δύο, μπορεί και τρία χρόνια» πρόσθεσε. Σε ότι αφορά το κόστος της στρατιωτικής επιχείρισης κατά των ισλαμιστών, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τα δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να δαπανηθούν στην στρατιωτική αυτή επιχείριση.

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών τάσσεται υπέρ των αεροπορικών επιδρομών σε Ιράκ και Συρία κατά των φανατικών ισλαμιστών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα ανοίξει τα χαρτιά του 21.00 τοπική ώρα) αποκαλύπτοντας το σχέδιο του, παραμονές της θλιβερής επετείου της 11ης Σεπτμεβρίου.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να ηγηθεί του πολέμου κατά των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους , ακόμα και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου», σχολιάζει η Le Monde. Αν και ο ίδιος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης σε Ιράκ και Συρία, στο διάγγελμά του αναμένεται να ανακοινώσει την συγκρότηση διεθνούς συμμαχίας εναντίον των τζιχαντιστών. Στην οικοδόμησης αυτής της συμμαχίας που την απαρτίζουν 40 χώρες- ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία , Αλβανία κ.α- έβαλε το χεράκι του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ήδη συμφωνήσει με τη νέα ιρακινή κυβέρνηση για στενή συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας την ώρα που ο γαλλικός Τύπος αναφέρει ότι, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μεταβαίνει την Παρασκευή στη Βαγδάτη για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας τις επόμενες κινήσεις με στόχο την εξάλειψη των φανατικών ισλαμιστών.

Σύμφωνα με τη Liberation, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα είναι και ο «οικοδεσπότης» διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι, με θέμα τη μάχη κατά των φανατικών ισλαμιστών.

Για τα διεθνή ΜΜΕ., το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο ο Ομπάμα έχει λάβει υπόψη του τις προθέσεις της πλειοψηφίας των Αμερικανών πολιτών που επιθυμούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ κατά των τζιχαντιστών.

Υπέρ της εντατικοποίησης των αεροπορικών πληγμάτων κατά των θέσεων των τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά και της μεγαλύτερης παροχής στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους, τάσσονται οι περισσότεροι Αμερικάνοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του CNN που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.Περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις υποστηρίζουν τα τρία τέταρτα και πλέον των ερωτηθέντων, ενώ το 62% τάχθηκε υπέρ της αποστολής περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας.

Το 83% τάχθηκε υπέρ της αποστολής περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Ωστόσο, το 61% αντιτίθεται στην αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, ενώ το 38% είναι υπέρ.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της «Washington Post» και του «ABC NEWS» δείχνει ότι, πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών δίνουν τις… ευλογίες τους στις αεροπορικές επιθέσεις της Ουάσινγκτον σε Συρία και Ιράκ όπου κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι τζιχαντιστές. 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact