ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΟΡΚΟ

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Με την ορκωμοσία της νέας Βουλής άνοιξε και επίσημα η αυλαία της πρώτης κυβέρνησης της αριστεράς στην χώρα μας υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.

Γενικότερα το κλίμα εντός του Κοινοβουλίου ήταν πιο «ταπεινό»  σε σχέση με παλιότερες τελετές. Εξέλειπε το γνωστό ντεφιλέ και σούρτα – φέρτα βουλευτών και συγγενών στους διαδρόμους του Μεγάρου, που θύμιζε κυριακάτικο νυφοπάζαρο σε επαρχιακή πόλη.

Ο Πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα γύρω στις 11.10 και αμέσως κατευθύνθηκε προς τα μπροστινά έδρανα που κάθονταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Οι δύο άντρες είχαν χειραψία, αίσθηση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν σηκώθηκε από τη θέση του. Τους τύπους ευγενείας κράτησαν, οι Θανάσης Μπούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης που ανασηκώθηκαν δίνοντας το χέρι τους στον Αλέξη Τσίπρα.

Υπό έντονο διεθνές ενδιαφέρον και παρουσία 87 πρέσβεων χωρών, τελέστηκε η ορκωμοσία της Βουλής με την έναρξη της συνεδρίασης να κηρύσσει ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές ορκίστηκαν με θρησκευτικό, πολιτικό και μουσουλμανικό όρκο.

Τον πολιτικό όρκο επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ αλλά κι ορισμένοι βουλευτές του Ποταμιού.

Ο αγιασμός και η θρησκευτική ορκωμοσία των βουλευτών τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ. Ιερώνυμο.

Απών ήταν ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαφουράκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι πέντε μπροστινές μύτες των εδράνων της Βουλής έχουν μοιραστεί ως εξής: Από δεξιά προς τα αριστερά τις δύο πρώτες καταλαμβάνουν οι βουλευτές της ΝΔ, τις δύο επόμενες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή, το ΚΚΕ με τον, νεοεισερχόμενο στη Βουλή, γενικό του γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο δεύτερο διάζωμα των εδράνων: Η Χρυσή Αυγή παραμένει στις θέσεις που είχε, στην άκρα δεξιά πτέρυγα με όλους τους βουλευτές της παρόντες, ακόμη και τους προφυλακισμένους.

Στην κεντρική πτέρυγα, δίπλα δίπλα βρίσκονται οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ακριβώς δίπλα στην τέταρτη πτέρυγα κάθονται οι βουλευτές του Ποταμιού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχει φορέσει μια μαύρη γραβάτα.

Στα κυβερνητικά έδρανα φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει καθίσει στη θέση του πρωθυπουργού και δίπλα βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σημειώνεται ότι η νέα Βουλή θα εκλέξει αύριο τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα του Σαββάτου.

Τη Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact