ΚΟΣΜΟΣ

Όταν η γαστρονομία ανθίζει σε χώρους πολιτισμού

Η διοργάνωση «Όλοι στο εστιατόριο» απευθύνει πρόσκληση σε γεύμα σε μουσεία της Γαλλίας

Μενού εμπνευσμένα από αριστουργήματα της τέχνης προτείνουν οι σεφ διάσημων μουσείων της Γαλλίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Όλοι στο εστιατόριο», που προσφέρει γεύμα για δύο στην τιμή του ενός, εντάσσοντας τη γαστρονομία στους χώρους πολιτισμού.

Από την 1η έως τις 24 Οκτωβρίου θα προσφέρεται δείπνο μεταξύ άλλων στο Μουσείο quai Branly στο Παρίσι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λιόν, στο Mucem στη Μασσαλία. Ο βραβευμένος με τρία αστέρια σεφ Ζεράρ Πασεντά θα προτείνει το μενού.

Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά από σήμερα το πρωί για τη διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του διάσημου σεφ Αλέν Ντικάς.

Στο μπιστρό Benoit, που θα υποδεχτεί τους επισκέπτες στις 5 Οκτωβρίου στο Λούβρο, το μενού είναι εμπνευσμένο από τον «Γάμο της Κανά» του Πάολο Βερονέζε ως προς «τη χαρά των συνδαιτυμόνων που τρώνε μαζί», από τη νεκρά φύση για την επιλογή των τροφών και από έναν μύλο του καφέ, που παραπέμπει στο μπιστρό αλλά και στους μύλους πιπεριού που υπάρχουν πάνω στα τραπέζια του μπιστρό, εξηγεί ο σεφ Κριστόφ Κλαριγκό που επεξεργάστηκε το μενού για τα εστιατόρια των τριών παρισινών μουσείων που μετέχουν στη διοργάνωση.

«Γύρω από όλα αυτά» δηλώνει, «μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιάτο» όπως πατέ σε κρούστα από μοσχάρι και πουλερικό με σάλτσα σέλερι και ψημένα φουντούκια. Επίσης χτένια ψίχα (Saint Jacques) και κολοκύθα ογκρατέν, προτείνει.

Το δείπνο θα κοστίζει 72 ευρώ με ένα ποτήρι σαμπάνια και ένα ποτήρι κρασί. Η υπόσχεση του «Όλοι στο εστιατόριο» είναι ότι το ένα από τα δύο μενού θα είναι δωρεάν.

Το δείπνο στο μουσείο Ορσέ εμπνέεται από τον πίνακα «Το σπαράγγι»»του Εντουάρ Μανέ, «γιατί η τέχνη δεν πρέπει πάντα να λαμβάνεται στα σοβαρά», από τις «Σταχομαζώχτρες» του Ζαν-Φρανσουά Μιγέ για να «θυμίσει ότι προτού γίνει μια ευχαρίστηση, το φαγητό είναι ζωτική ανάγκη», και από τη νεκρά φύση «Μήλα και πορτοκάλια» του Πολ Σεζάν για να δείξει πώς το ταλέντο ενός καλλιτέχνη «προκαλεί συναισθήματα μέσα από μια κοινότυπη σκηνή». Το μενού δεν περιλαμβάνει σπαράγγια, αλλά πράσινες φακές Le Puy, λουκάνικο, ψάρι φιλέτο και ως επιδόρπιο μακαρόν βατόμουρο.

Το δείπνο θα κοστίζει 52 ευρώ και στις 11 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει και επίσκεψη στο μουσείο.

Το πάντρεμα του πολιτισμού και της γαστρονομίας, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβάλλεται εντελώς φυσικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, κυρίως μετά την εγγραφή το 2010 του γαστρονομικού γεύματος των Γάλλων στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Από μπιστρό έως μεγάλα ανάκτορα, παραδοσιακά τραπέζια θα στρωθούν σε περισσότερους από 1.500 χώρους εστίασης που μετέχουν φέτος, έναντι 1.300 το 2017. Μια «έξυπνη ευκαιρία για τον εκδημοκρατισμό της γαστρονομίας» δηλώνει ο Ζεράρ Πασεντά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο 19ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Κατάθεση σε αστυνομικούς δίνει ο 19χρονος Αλβανός που…

“Έτσι σκοτώσαμε την Ελένη Τοπαλούδη”

Ο 19χρονος Αλβανός περιγράφει αναλυτικά το έγκλημα με…

Ρωσία – Ουκρανία: Παγκόσμια ανησυχία για θερμό επεισόδιο

Εκτάκτως συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων…

Ζώδια Δεκεμβρίου 2018 απο τον Κώστα Λεφάκη

Οι προβλέψεις του αστρολόγου Κώστα Λεφάκη για τον…

Χειλουδάκη: «Με άρπαξαν τρεις άντρες και με βίαζαν για τρεις μέρες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας…

Επιμένει η Τουρκία – Φτιάχνει χάρτες και… εξαφανίζει Κρήτη και Καστελόριζο!

Τη θεωρία »εξαφάνισης» του Καστελόριζου και τη μη…

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Τα μυστικά για να πάρετε έως 1.400 ευρώ

Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα, όπου οι δικαιούχοι θα…

Αποφυλακίστηκε ο Γ. Μεταξάκης, ο παιδοκτόνος που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Ο Γιώργος Μεταξάκης, ο παιδοκτόνος που συγκλόνισε όλο…

ΞΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ

Στο ύψος της συνοριακής γραμμής από την Τοπική…
contact