ΙΣΤΟΡΙΑ

Όταν ο Χίτλερ εξύμνησε την ανδρεία των Ελλήνων!

Όταν οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα πίστευαν ότι θα χρειάζονταν μερικές ημέρες για να κυριεύσουν τη χώρα.

Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου- 83 χρόνια από την ημέρα που ο Μεταξάς κήρυξε δικτατορία.

Η συγκινητική φωτογραφία με την ελληνίδα μάνα που αποχαιρετά το γιο της στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο Ωστόσο, οι Έλληνες στρατιώτες πολέμησαν με θάρρος στο Αλβανικό Μέτωπο και ανάγκασαν τα ιταλικά στρατεύματα σε υποχώρηση.

Μετά την αποτυχία του Μουσολίνι, ο Χίτλερ αναγκάστηκε να επέμβει και οι Γερμανοί εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Οι Έλληνες στρατιώτες αντιμετώπισαν τη γερμανική εισβολή από τα οχυρά της γραμμής Μεταξά και πολέμησαν μέχρις ότου οι Γερμανοί εισήλθαν στη χώρα από τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα, αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση. Χρειάστηκαν 219 ημέρες για να «πέσει» η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που είχαν καταληφθεί από το Ράιχ σε ελάχιστο χρόνο.

Τον ηρωισμό των Ελλήνων εξύμνησε και ο ηγέτης των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, σε ομιλία του στις 4 Μαΐου 1941 στο Ράιχσταγκ, μια εβδομάδα μετά τη κατάληψη της Ελλάδας. Στην ομιλία του έκανε τον απολογισμό της βαλκανικής εκστρατείας και εξύμνησε τους Έλληνες στρατιώτες, δηλώνοντας ότι θα άφηνε ελεύθερους τους Έλληνες αιχμαλώτους λόγω της ανδρείας που επέδειξαν στο πεδίο της μάχης.

Δείτε τι είπε ο Χίτλερ για τους Έλληνες:

«Οφείλω στην ιστορική αλήθεια να πραγματοποιήσω διάκριση μεταξύ του ελληνικού λαού και εκείνης της ολιγάριθμης καταστροφικής ηγεσίας, η οποία, εμπνευσμένη από έναν αγγλόδουλο βασιλιά, είχε κατά νου λιγότερο τα πραγματικά καθήκοντα της πολιτικής ηγεσίας στο ελληνικό κράτος απ΄ ό,τι την εξυπηρέτηση των σκοπών της βρετανικής πολεμικής πολιτικής. Στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα γι΄ αυτό».

«Χάριν της ιστορικής δικαιοσύνης είμαι υποχρεωμένος να διαπιστώσω ότι από τους αντιπάλους οι οποίοι μας αντιμετώπισαν ήταν ιδιαίτερα ο Έλληνας στρατιώτης που πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο. Συνθηκολόγησε τότε μόνον όταν κάθε περαιτέρω αντίσταση ήταν αδύνατη και επομένως μάταιη.[…] Για τον ηττημένο και ατυχή ελληνικό λαό αισθανόμαστε ειλικρινή συμπάθεια. Υπήρξε θύμα του βασιλιά του και μιας μικρής παρασυρμένης ηγετικής κλίκας. Ωστόσο αγωνίστηκε με τόσο μεγάλη γενναιότητα ώστε ακόμη και οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμησή τους προς αυτόν.[…] Οι Έλληνες αιχμάλωτοι αφέθηκαν ή θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι λόγω της γενικής ανδρείας στάσης των στρατιωτών αυτών».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μήπως μας δουλεύουν;

Τελικά μήπως μας δουλεύουν; Και αυτό δεν είναι…

Κωνσταντίνου: Είμαστε όλοι Πακιστανοί!

Ο λόγος για τον Πέτρο Κωνσταντίνου,που πριν από…

Έρχεται μεγάλη αλλαγή στον ελληνικό στρατό

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ο υφυπουργός…

Εκτός ελέγχου ο απελπισμένος Ερντογάν – Τύπωσε 56 δισ. λίρες καταγγέλει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει…

Καλά νέα: Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας

Η οικονομική ζημία που έχει προκαλέσει η πανδημία…
contact