ΕΛΛΑΔΑ

Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έσκυβε συγκινημένος πάνω από τον τάφο του Φιλίππου, στη Βεργίνα [εικόνες]

Ενα πρωινό της 24ης Νοεμβρίου 1977 ο Μανόλης Ανδρόνικος κάνει την ανακοίνωση μιας ανακάλυψης που συγκίνησε το πανελλήνιο και τη διεθνή κοινότητα. «Στηριγμένος λοιπόν σε ισχυρές αρχαιολογικές ενδείξεις, νομίζω πως έχω το δικαίωμα να πω ότι ο μεγάλος μακεδονικός τάφος μπορεί να ανήκει στον Φίλιππο Β΄».
Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα.

Πριν από την ανακοίνωση στο Α.Π.Θ., ο Ανδρόνικος έχει κάνει δύο τηλεφωνήματα. Στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τσάτσο.

 Η ανασκαφή της Βεργίνας είναι πανεπιστημιακή, χρηματοδοτείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνομιλητής του Ανδρόνικου είναι, πέραν του Πανεπιστημίου, η αρμόδια ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα, η επικεφαλής, η αείμνηστη αρχαιολόγος Μαίρη Σιγανίδου.
Η μεταφορά της λάρνακας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης γίνεται αθόρυβα με ένα μικρό κονβόι τριών αυτοκινήτων που ξεκίνησε από τη Βεργίνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στο ένα είναι ο Ανδρόνικος -μεταφέρει τη λάρνακα με το αυτοκινητάκι του- στο δεύτερο η αρχαιολόγος Μαίρη Σιγανίδου, στο τρίτο, συνεργάτες, μέλη της ομάδας του. Ο Ανδρόνικος σκέφτηκε να ενημερώσει τη Χωροφυλακή Βέροιας, αλλά τελικά, δεν το έκανε φοβούμενος «διαρροές».

Κάποια στιγμή, μετά και την επίσημη ανακοίνωση από τον Ανδρόνικο, ο Καραμανλής αποφασίζει να δώσει επιπλέον χρήματα, να στηρίξει με περισσότερους πόρους την ανασκαφή, κατανοώντας ότι δεν επαρκούν οι 150 – 200.000 δρχ της χρηματοδότησης από το Α.Π.Θ. .
Λίγους μήνες αργότερα, το 1978 κι ενώ ετοιμάζεται η έκθεση των ευρημάτων στο Μουσείο, ο Καραμανλής προγραμματίζει επίσκεψη στη Βεργίνα. Στις 20 Ιουνίου 1978, σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ «χτυπά» τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω θύματα. Μέσα σε κλίμα πανικού, η Κατερίνα Ρωμιοπούλου, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να στήσει την έκθεση, ενώ τα ευρήματα είναι ακόμη στις αποθήκες.

Ο Καραμανλής φθάνει με ελικόπτερο, σχεδόν ινκόγκνιτο, χωρίς φασαρία και πολυπληθή και ξεναγείται από τον Ανδρόνικο. Μάλιστα, ο Ανδρόνικος βρίσκει την ευκαιρία να αναφερθεί και στη ανασκαφή στο Δίον, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δημήτρης Παντερμαλής -νυν διευθυντής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης- επίσης, πανεπιστημιακή, λέγοντας στον Καραμανλή: «Κύριε Πρόεδρε κι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ανασκαφή και έχει ανάγκη στήριξης».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact