ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Oταν τα παγόβουνα έφταναν μέχρι τη Φλόριντα και τις Μπαχάμες

Νέα μελέτη αποκαλύπτει μια διαφορετική εικόνα της αμερικανικής ηπείρου πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience» δείχνει ότι, πριν από περίπου 20.000 χρόνια, όταν η τελευταία εποχή των παγετώνων πλησίαζε στο τέλος της, γιγάντια παγόβουνα από το κάλυμμα πάγου του Καναδά μεταφέρονταν από ρεύματα μέχρι το Μαϊάμι της Φλόριντα και τις Μπαχάμες στην Καραϊβική.

Καθώς η θερμοκρασία ολοένα και ανέβαινε, το λιώσιμο του πάγου στον Καναδά σχημάτιζε λίμνες, των οποίων το περιεχόμενο συγκρατούνταν στη θέση του από φυσικά φράγματα πάγου. Όταν αυτά τα φράγματα υποχωρούσαν, γιγάντιες ποσότητες νερού κυλούσαν στο Βόρειο Ατλαντικό, με τη ροή να φτάνει μέχρι το ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο για διάστημα αρκετών μηνών.

Προηγούμενες προσομοιώσεις είχαν δείξει ότι τα παγόβουνα που κατέληγαν στον ωκεανό με τη ροή του νερού κινούνταν προς τη Γροιλανδία και την Ευρώπη. Τώρα, ένα μαθηματικό μοντέλο υψηλότερης ανάλυσης υποδεικνύει ότι ένα μέρος του νερού κινούνταν προς τα νότια, κατά μήκος των Αμερικανικών ακτών, μεταφέροντας μαζί του μεγάλα παγόβουνα.

Λόγω αυτού του παράκτιου ρεύματος, η θερμοκρασία του νερού έξω από τη Φλόριντα πρέπει να ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν, Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διαδρομή αυτού του ρεύματος, όπως προκύπτει από την προσομοίωση, περνά ακριβώς πάνω από μεγάλα χαντάκια που έχουν ανακαλυφθεί στο βυθό έξω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Τα χαντάκια αυτά πρέπει να σχηματίστηκαν από παγόβουνα που έξυσαν το βυθό στο πέρασμά τους. Τα παγόβουνα που τα δημιούργησαν πρέπει να ήταν πραγματικά τεράστια, με πάχος μέχρι 300 μέτρα. Σήμερα, παγόβουνα αυτού του μεγέθους απαντώνται μόνο έξω από τις ακτές της Γροιλανδίας.

Η μελέτη θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει τους κλιματολόγους να κατανοήσουν καλύτερα το πώς επηρεάζονται τα ωκεάνια ρεύματα από μεταβολές του κλίματος. Ρεύματα που μεταφέρουν παγόβουνα, και διαταράσσουν την ωκεάνια κυκλοφορία με τεράστιες ποσότητες παγωμένου νερού, θα μπορούσαν να σχηματιστούν λόγω της ραγδαίας τήξης των πάγων στη Γροιλανδία.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η ροή του νερού θα ήταν γύρω στις 25 φορές μικρότερη από ότι η ροή του ρεύματος που έστελνε παγόβουνα στο Μαϊάμι.

Πηγή: Το Βήμα science

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact