ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Ποροσένκο υπόσχεται κατάπαυση του πυρός αλλά στη Μαριούπολη κάνουν… πόλεμο


Ο πρόεδρος της χώρας δεσμεύτηκε ότι από τις 2 το μεσημέρι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες – Όμως οι φιλορώσοι δίνουν μάχη για να καταλάβουν την πόλη της Μαριούπολης όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία που θα προβλέπει εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες από την πλευρά του Κιέβου, με τον Ουκρανό πρόεδρο να επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για συνομιλίες με τη Μόσχα, την ώρα που στην εμπόλεμη ζώνη μυρίζει μπαρούτι με τους φιλορώσους να δίνουν την μεγάλη μάχη για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία,τις τελευταίες ώρες έχουμε μπαράζ εκρήξεων και πυροβολισμών στην πόλη της ανατολικής Ουκρανίας όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο.

Η κυβέρνηση του Κιέβου είχε στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις τα τελευταία 24ωρας, υπό το φόβο επίθεσης των φιλορώσων. Κι ενώ η κατάσταση στη Μαριούπολη αρχίζει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, οι διαβουλεύσεις της ουκρανικής και της ρωσικής ηγεσίας για την επίλυση της κρίσης κορυφώνονται σήμερα στη Λευκορωσία.


 
Λίγο πριν μεταβεί στο Μινσκ, ο Πέτρο Ποροσένκο που βλέπει με “καλό μάτι” το σχέδιο των επτά σημείων για κατάπαυση του πυρός στα ανατολικά της χώρας του που πρότεινε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πιούτιν, δήλωσε από την Ουαλία όπου ολοκληρώνεται εντός της ημέρας η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ότι θα δώσει σήμερα εντολή στις ουκρανικές δυνάμεις για κατάπαυση του πυρός από τις δύο το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου.
Χτες , κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η Συμμαχία ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει οπλισμό στο Κίεβο, αλλά θα δώσει 15 εκατομμύρια ευρώ στο Κίεβο για υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το πεδίο των μαχών. Από την πλευρά του, ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Αντερς φονγκ Ράσμουσεν επεσήμανε ότι «εάν κάθε χώρα μέλος αποφασίσει, ξεχωριστά, να στείλει οπλισμό είναι εθνική απόφαση και δεν πρόκειται να εμπλακούμε».


 
Κι ενώ στην Ουαλία τα μέλη του ΝΑΤΟ προσανατολίζονται σε νέες κυρώσεις, όπως και η Ε.,Ε – σε βάρος της Μόσχας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η επονομαζόμενη «Ομάδα Επαφής» για την ουκρανική κρίση (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ) επιστρέφει στο τραπέζι του διαλόγου για συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία.
Εάν οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία πληρώνει κάθε ημέρα «το υψηλότερο τίμημα, χάνοντας στρατιώτες και αμάχους».

Οι όροι που θέτει το Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος είναι δύο: «Η απόσυρση των Ρώσων στρατιωτών και το κλείσιμο των συνόρων». Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία ή ότι διευκολύνει τη διέλευση μαχητών και οπλισμού προς τους φιλορώσους μέσω της μεθορίου.Από την πλευρά τους, και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε εκεχειρία. Στις προηγούμενες συνομιλίες, ο όρος που έθεσαν ήταν η απόσυρση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές γύρω από τις πόλεις που ελέγχουν οι ένοπλοι.


 
«Θα καλέσω το Γενικό επιτελείο να θέσει σε ισχύ μία διμερή εκεχειρία ενώ έτοιμοι να κηρύξουν εκεχειρία δηλώνουν και οι αυτονομιστές» υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος προτού μεταβεί στο Μινσκ.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact