ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία σε Τουρκία: ««ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ τα Στενά στο Βόσπορο»

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του αναμένει αλληλεγγύη από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και ότι δεν πρέπει να παραμείνει αμερόληπτη μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρεσβευτής Βασίλ Μποντνάρ είπε ότι η Τουρκία θα αξιολογήσει ένα ουκρανικό αίτημα για κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πλοία.

Το αίτημα αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Άγκυρα έχει τον έλεγχο των στενών και μπορεί να περιορίσει τις διελεύσεις των πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια του πολέμου ή εάν απειληθεί.

“Καλούμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Έχουμε μεταφέρει το σχετικό αίτημα μας στην τουρκική πλευρά. Ταυτόχρονα, θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά”, δήλωσε ο πρεσβευτής Vasyl Bodnar σε συνέντευξη Τύπου. στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου ασφαλείας, ενώ πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο Ερντογάν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Σε μία πρώτη “είδηση” μέσα από το τουρκικό Σ.Α. μεταδίδει πως η Τουρκία καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις επί ουκρανικού εδάφους.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και απορρίπτουμε τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Αυτή η επίθεση, πέρα ​​από την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής μας και του κόσμου. Η Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά, είναι κατά της αλλαγής των συνόρων με όπλα.

Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτήν την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό. Η υποστήριξή μας για την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact