ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό στην Κίνα

Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.

Σημειώνεται πως οι αριθμοί που ανακοινώνει η Κίνα δεν έχουν καμιά σχέση με την εμπειρία σε άλλες χώρες: οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς. Στο Χονγκ Κονγκ, πόλη που αποτελεί τμήμα της Κίνας, με πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει ξεπεράσει τους 11.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ιατρικών δεδομένων Airfinity, ενδέχεται να πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα εξαιτίας της COVID-19 ως ακόμη και 9.000 άνθρωποι. Ο αριθμός των θανάτων στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου πιθανόν κυμαίνεται γύρω στους 100.000 και οι μολύνσεις από τον ιό περί τις 18,6 εκατομμύρια, κατά την ίδια πηγή. Η Airfinity αναμένει ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της πανδημίας στην Κίνα θα καταγραφεί περί τα μέσα του Ιανουαρίου (τη 13η), με 3,7 εκατ. κρούσματα ημερησίως.

Εν μέσω διευρυνόμενου σκεπτικισμού για τα επίσημα δεδομένα του Πεκίνου και ανακοινώσεων μέτρων από αρκετές χώρες του κόσμου τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των πληροφοριών και των ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «διακριτική» μεταχείριση των πολιτών της χώρας μετά την απόφαση των αρχών να λάβει τέλος η πολιτική «zero COVID» και να ανοίξει πλήρως η οικονομία στις αρχές του μήνα.

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν επέβαλαν υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα.

«Πραγματική πρόθεση» των χωρών αυτών είναι να «επιτεθούν στο σύστημα της χώρας», έγραψε η κρατική ταμπλόιντ Global Times, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμα» τα περιοριστικά μέτρα και «διακριτική» τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους κινέζους πολίτες.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact