ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος με εγγύηση ο Πιστοριους

Την ενοχή του Όσκαρ Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η δικαστής στην πολύκροτη υπόθεση που κράτησε σχεδόν έξι μήνες.

Ελεύθερος με εγγύηση θα παραμείνει ο Όσκαρ Πιστόριους, μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, όπως αποφάσισε το δικαστήριο. Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης η δικαστής είχε υπογραμμίσει ότι δεν αποδείχθηκε η προμελέτη στο έγκλημα με θύμα την φίλη του.

Η δικαστής είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

«Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν» είπε η δικαστής.

Επίσης, η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα ανακοίνωσε την ενοχή του ολυμπιονίκη και παραολυμπιονίκη για το περιστατικό με τον πυροβολισμό σε εστιατόριο, αλλά τον αθώωσε για τη χρήση όπλου από το όχημά του.

Ο Πιστόριους βρίσκεται ενώπιον ποινής κάθειρξης έως 15 έτη. H ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.

Μένει να αποφασιστεί αν μέχρι τότε ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Απογογητεύμενη η εισαγγελία – δεν σχολιάζει η Παραολυμπιακή Επιτροπή

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο δεν καταδίκασε τον Πιστόριους για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά για εξ αμελείας, η εισαγγελία δήλωσε «απογοητευμένη».

Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) αρνήθηκε να σχολιάσει την ετυμηγορία.
«Ύστερα από τη σημερινή ετυμηγορία, συμπάσχουμε με όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν από αυτή τη φοβερή τραγωδία, ειδικά την οικογένεια και τους φίλους της Ρίβα Στέενκαμπ που δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο συμβάν» ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνοντας «τη σημασία της διάκρισης ανάμεσα στη συμβολή του Όσκαρ στο Παραολυμπιακό Κίνημα και στην ιδιωτική του ζωή».

Mαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης

Προηγήθηκε η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από την δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα μαλακά τον Πιστόριους, λέγοντας ότι δεν αποδείχθηκε προμελέτη.

Η δικαστής είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

«Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν» είπε η δικαστής.

Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εσφαλμένα πίστεψε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβολούσε, σκοτώνοντας τη σύντροφό του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία» δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δέχεται την «αμέλεια» από την πλευρά του Πιστόριους για την πράξη του.

«Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια» δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα.

Η απαλλαγή του Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης σημαίνει ότι η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι κάτω των 25 ετών.

Παγκόσμια καταδίκη του Πιστόριους στο Twitter

Mπορεί η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα να αποφάνθηκε ότι ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους δε δολοφόνησε εκ προμελέτης την 29χρονη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, απορρίπτοντας την κατηγορία για φόνο β’ βαθμού, αλλά το… λαϊκό δικαστήριο βλέπει στο πρόσωπο του αστέρα της νοτίου Αφρικής έναν δολοφόνο.

Μετά την απόφαση αθώωσης του Πιστόριους δεκάδες ήταν οι χρήστες των τόπων κοινωνικής δικτύωσης και δη του Twitter που «καταδίκασαν» τον 27χρονο, αλλά και τη δικαιοσύνη της Νοτίου Αφρικής, υποστηρίζοντας πως η διαφθορά κυριαρχεί στην υπόθεση αυτή.

Πολλοί ήταν όσοι εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση αναρτώντας μηνύματα απορίας για την αθώωση του Πιστόριους, ενώ άλλοι αναφέρονται στην… υποκριτική δεινότητα του αθλητή, ο οποίος συχνά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ξεσπούσε σε κλάματα ή έκανε εμετό όταν άκουγε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο πυροβόλησε και σκότωσε τη φίλη του στην τουαλέτα της πολυτελούς κατοικίας του.

«Αν ο Πιστόριους δεν πάει στη φυλακή, τουλάχιστον πρέπει να παραδώσει τα όπλα του. Δεν είναι αξιόπιστος», αναφέρει ένα tweet, ενώ ένα δεύτερο τονίζει «Βοηθάει αν κλαις και κάνεις εμετό».

Ένας ακόμα χρήστης γράφει: «Ο Πιστόριους τη γλιτώνει με φόνο. Απίστευτο! Το νοτιοαφρικανικό σύστημα δικαιοσύνης πρέπει να κάνει χαρακίρι», ενώ ένας δεύτερος συγκρίνει την υπόθεση με εκείνη του Ο. Τζέι Σίμπσον, ο οποίος κατηγορήθηκε και στη συνέχεια αθωώθηκε για το θάνατο της πρώην συζύγου του, Νικόλ Μπράουν.

«Ο Πιστόριους είτε είναι ιδιοφυία, είτε έχει εξαιρετικό δικηγόρο. Επίσης έχει εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες», τονίζει ένας ακόμα χρήστης που έχει εξοργιστεί με την απόφαση του δικαστηρίου της Πρετόρια.

Επιπλέον, πολλά είναι τα σχόλια που αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση του αθλητή και πώς αυτή μπορεί να επηρέασε το δικαστικό σώμα, υπονοώντας πως ενδέχεται ο Πιστόριους να πλήρωσε για την αθώωσή του.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, κάνουν λόγο για «φιάσκο» και παντελή έλλειψη δικαιοσύνης.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact