ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγώνουν οι δόσεις δανείων μέχρι τέλος του 2020

«Παγώνουν» έως τα τέλη του έτους οι δόσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευγενίας Τζώρτζη στην σημερινή Καθημερινή, το μέτρο καλύπτει έως σήμερα περίπου 280.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τα οποία είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των δανείων που έχουν προς τις τράπεζες έως και τον Σεπτέμβριο, και έπειτα από απόφαση των τραπεζών η αναστολή παρατείνεται έως και τον Δεκέμβριο του 2020.
Το περαιτέρω «πάγωμα» αυτών των οφειλών κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία και των προβλέψεων για άνοδο της ανεργίας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, επιβεβαιώνει την ενεργή και αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τράπεζες στους θεσμούς στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, τα δάνεια που έχουν «παγώσει» ανήλθαν έως τα τέλη Μαΐου στα 18 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο παρουσίασαν μικρή αυξητική τάση. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των 18 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει», η συντριπτική πλειοψηφία είναι δάνεια νοικοκυριών, καθώς και τοκοχρεολυτικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, περί τα 12-13 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ τα 5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των μικρομεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής καταβολής κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσει καλύπτει το σύνολο της μηνιαίας δόσης, ενώ για τα νομικά πρόσωπα αφορά τα χρεολύσια, δηλαδή το κεφάλαιο.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στα προγράμματα αναστολής δόσεων είναι να πλήττεται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση, δηλαδή να ανήκει σε κλάδο που έχει υποστεί μείωση του τζίρου της. Αντίστοιχα για τα φυσικά πρόσωπα, πρέπει είτε να έχουν χάσει την εργασία τους είτε να έχει μειωθεί ο μισθός τους λόγω προβλημάτων που παρουσιάζει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τράπεζες, τα δάνεια για τα οποία αναστέλλεται η υποχρέωση πληρωμής δόσεων θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, παρά την άρση του lockdown, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πτώση ή ακόμη και την καθίζηση του τζίρου του. Εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δραματική θα είναι η μείωση για τις εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, είτε αυτές στηρίζονταν στην εσωτερική ζήτηση είτε στις εξαγωγές. Οι διευκολύνσεις που παρέχουν οι τράπεζες θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, που θα κορυφωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους. Το «πάγωμα» των οφειλών συνδυάζεται με τα μέτρα χορήγησης ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μέσω κεφαλαίων κίνησης και υποστηρίζεται από τις εποπτικές αρχές, παρέχοντας ευελιξία στις τράπεζες ως προς την απεικόνιση αυτών των δανείων στους ισολογισμούς τους.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: “Διορθώσαμε το λάθος του 1934”

Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξε ο Τούρκος πρόεδρος…

Πόρισμα κόλαφος: Παραπομπή Παπαγγελόπουλου με 8 βαριά αδικήματα

Για 8 βαριά αδικήματα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο…

Έρχεται μάσκα παντού

Συναγερμός σήμανε στη χώρα μετά την ανακοίνωση του…

Τα μυστήρια της Αγιάς Σοφιάς

Αν κάποια εκκλησιά ειχε λόγους να συμβολίζει τον…

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για…

Κλείνει τζαμιά και απελαύνει ιμάμηδες η Αυστρία – Οργή στην Άγκυρα

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την απόφαση…

Πρωτοφανές άδειασμα Βερολίνου για την Αγία Σοφία

Πρωτοφανές άδειασμα του Βερολίνου για την Αγία Σοφία…

Έρχεται έκτακτο φθινοπωρινό επίδομα σε 400.000 εργαζομένους

Έξτρα οικονομική ενίσχυση σε έως 400.000 εργαζομένους του…

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Βορίδη: «Μπ@στ@δρε τι θέλεις από το σπίτι του Κεμάλ»

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν…
contact