ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία»

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παρομοίασε τις διακυμάνσεις που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σκοτσέζικο ντους.

«Κάποιες μέρες υπάρχει μεγάλη ένταση λόγω των τουρκικών προκλήσεων και κάποιες άλλες υπάρχει ηρεμία» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι η αυξημένη δραστηριότητα ή οι επικίνδυνοι ελιγμοί σε πολύ μικρή περιοχή, όπως αυτοί που έγιναν χθες στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών, αυξάνουν τον κίνδυνο του ατυχήματος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις είναι εκεί, όσο αεροσκάφη εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας αναχαιτίζονται πάραυτα, τα περιπολικά του λιμενικού κάνουν πλέον τη δουλειά τους με όρους αποτροπής οποιουδήποτε εισέρχεται και τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκεί.

Συμπλήρωσε επίσης πως έχουν γίνει τα σχετικά διαβήματα στο ΝΑΤΟ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, ήταν πριν από 15-20 ημέρες.

«Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας.

»Να τους αποτρέπουμε, να τους αναχαιτίζουμε και να εξηγούμε, όπως πχ στον Έβρο, ότι θα ενισχύσουμε τα σύνορά μας, ως άγρυπνοι φρουροί, κι αυτό δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας ή εξήγησης» ξεκαθάρισε.

Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, η Ελλάδα δείχνει καλή διάθεση και περιμένει από την Τουρκία να κάνει το ίδιο, ενώ σημείωσε πως τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά.

«Δεν νομίζω πως η Τουρκία θέλει να κλιμακώσει κατακόρυφα την ένταση μέχρι την πρόκληση άλλων καταστάσεων, αλλά τα δείγματα συμπεριφοράς μάς κάνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε» ανέφερε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, ωστόσο, όπως είπε, τα εξοπλιστικά προγράμματα «τρέχουν» κανονικά και γίνεται προσπάθεια με έξυπνες κινήσεις και σχεδιασμό να παραμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργικές και επιχειρησιακές.

Επιπλέον, σημείωσε πως πριν από λίγες μέρες ζήτησε την έγκριση από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής για κομβικά, όπως τα χαρακτήρισε, εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν και τα τρία Γενικά Επιτελεία των ΕΔ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην συντήρηση των αεροσκαφών F-16, σε αντικατάσταση των κινητήρων των ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, την πρόσκτηση νέων αμερικανικών ελικοπτέρων ανθυπουποβρυχιακού πολέμου και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Τέλος, o υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για τη ματαίωση της άσκησης «Καταιγίδα», σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι ασκήσεις μικρότερης κλίμακας έγιναν κανονικά και ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν λειτουργικές και ενεργές.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact