Παραμένει η διαφωνία εντός ΕΕ για τον λεγόμενο φόρο GAFA
Την ανάγκη η Ευρώπη να αποφασίσει για τον ψηφιακό φόρο και να δείξει τον δρόμο, εάν δεν υπάρχει επαρκής συναίνεση παγκοσμίως, υπογράμμισε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Υπάρχει ακόμα διαφωνία μεταξύ των μελών της ΕΕ για το πώς θα εφαρμοστεί ο λεγόμενος φόρος «GAFA» – από τα ονόματα των Google, Apple, Facebook και Amazon – προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παγκόσμιοι κολοσσοί του διαδικτύου πληρώνουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί για τις τεράστιες δραστηριότητές τους στην Ευρώπη.
Η Γαλλία πιέζει σκληρά στην κατεύθυνση της επιβολής του, αλλά σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Δανία μπλόκαραν το προσχέδιο της πρότασης πανευρωπαϊκού φόρου GAFA, σύμφωνα με αξιωματούχους.
«Γινόμαστε ολοένα και πιο πολύ ένας ψηφιακός κόσμος και θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα εάν δεν βρούμε έναν τρόπο να αυξήσουμε τους (ψηφιακούς) φόρους» δήλωσε η Βεστάγκερ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πρώτα συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πανευρωπαϊκά εναρμονισμένο φόρο.
«Το καλύτερο είναι μια παγκόσμια λύση. Αλλά εάν θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα σε μια εύλογη χρονική περίοδο, η Ευρώπη πρέπει να προπορευθεί» πρόσθεσε η Επίτροπος.
Τα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του γαλλικού Κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν σήμερα να συζητούν το προσχέδιο νόμου για έναν εθνικό φόρο GAFA, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το νομοσχέδιο προτείνει φόρο 3% στις ψηφιακές διαφημίσεις και άλλα έσοδα τεχνολογικών εταιριών με παγκόσμια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ.
Η Βεστάγκερ, πρώην υπουργός Οικονομίας της Δανίας, είναι ευρέως γνωστή στις Βρυξέλλες για τις θέσεις της κατά της φοροαποφυγής και των ιδιοκτητών μονοπωλίων μεταξύ των αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών και θεωρείται ως πιθανή υποψήφια για να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν. Η ίδια δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για τη θέση αυτή, αλλά εάν το κάνει, θα χρειαστεί πιθανόν τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Ερωτηθείσα εάν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Κομισιόν, δήλωσε: «Ενδιαφέρομαι πολύ για το μέλλον της Ευρώπης. Κατά τη γνώμη μου, πριν αποφασίσουμε για το όποιο νέο πρόσωπο για την Κομισιόν, χρειάζεται πραγματικά να γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε».
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ