ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στην Τουρκία – Κραχ στο Χρηματιστήριο, φόβοι για capital controls

Κραχ στο Χρηματιστήριο, φόβοι για capital controls

«Φύγετε τώρα από τα assets» συστήνει η Societe Generale

Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά και οι συναλλαγές διακόπηκαν δύο φορές σήμερα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νατζί Αγκμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και στο οποίο δεν δίνεται κάποια επίσημη εξήγηση. Ωστόσο η αποπομπή του έγινε δύο ημέρες μετά τη μεγάλη αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, ένα μέτρο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που χαιρέτισαν οι αγορές. Ο ίδιος βρισκόταν στη θέση αυτή μόλις 5 μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα πωλήσεων μετοχών εδώ και χρόνια, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε απώλειες 9%, προκαλώντας διακοπές στις συναλλαγές. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερο οι ξένοι επενδυτές, υποχωρούσε 9,5%.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 500 μονάδες βάσης (5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19,06%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφορά το δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης στο 7,41%. Το πενταετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας) κατέγραψε άνοδο – ρεκόρ στις 472 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές πουλούσαν, επίσης, μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν διασυνδέσεις με την Τουρκία. Η μετοχή της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία κατέχει σχεδόν το 50% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας Garanti, βυθίστηκε 6%.

Η αποπομπή του Αγκμπάλ και η πτώση της λίρας την ώρα που η οικονομία ήδη υφίσταται τον αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού, δημιούργησε μια αίσθηση απογοήτευσης σε πολλούς Τούρκους.

«Η Τουρκία δίνει την εντύπωση ότι είναι μια χώρα που δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα. Δεν υπάρχει πλέον δίκαιο, ούτε δημοκρατία και όλο αυτό έχει αντίκτυπο», δήλωσε ο Άντεμ Ντεμιρτάς, χρηματοοικονομικός σύμβουλος, σε εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

«Το να στηρίζει κανείς την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι κλείνει τα μάτια στα λάθη της. Εάν διαπράττονται λάθη, πρέπει να διορθωθούν», δήλωσε ο Σουκρού Κότσακ, κάτοικος της Κωνσταντινουπολης.

Φήμες για capital controls

Με δεδομένη αυτή την νομισματική κρίση και τη «βουτιά» της τουρκικής λίρας, οικονομικοί αναλυτές που είχαν προειδοποιήσει για την αντίδραση των αγορών μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν, εκφράζουν, πλέον, φόρους για επιβολή ήπιων capital controls στη χώρα. «Τα αποθέματα της χώρας είναι ήδη χαμηλά και μπορεί να βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αναγκαστεί να επιβάλει capital controls, αν η διαρροή κεφαλαίων- εγχώριων ή ξένων- γίνει ένα ολοένα πιο έντονο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στιν Γιάκομπσεν, της Saxo.

«Θα διατηρήσουμε την οικονομική μας πολιτική έως ότου φθάσουμε σε μια βιώσιμη μείωση του πληθωρισμού», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση θα ενισχύσουν τα «θεμέλιά μας καθώς και την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε πιθανούς κραδασμούς».

Ο Αγκμπάλ αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτζίογλου, οικονομολόγο και πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ένας διορισμός που προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και θέτει εν αμφιβόλω την μελλοντική ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact