ΚΟΣΜΟΣ

«Παραδοθείτε ως τις 6 το πρωί για να σωθείτε»: Ρωσικό τελεσίγραφο στους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη

Τελεσίγραφο προς όσες ουκρανικές δυνάμεις μάχονται ακόμα στη Μαριούπολη να ξεκινήσουν την παράδοση των όπλωναπηύθυνε το ρωσικό Υπ. Αμυνας στη 1:00 τα ξημερώματα της Κυριακής.

H Ρωσία υποστηρίζε ότι οι οι εναπομείναντς μαχητές, οι οποίοι ισχυρίζεται ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι- είναι αποκλεισμένοι στα χαλυβουργεία Azovstal.

Το Tass επικαλέστηκε τον στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντή του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, που ανέφερε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο ήταν «καταστροφική».

Ειχε προηγηθεί, το απόγευμα του Σαββάτου, ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας που υποστήριζε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της μαρτυρικής πόλης από τις ουκρανικές δυνάμεις και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal, η οποία έχει υπάρξει θέατρο επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων.

«Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Στην ανάρτησή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις 16 Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει στην επί εβδομάδες πολιορκούμενη ουκρανική πόλη περισσότερα από 4.000 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Αμυνας, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι 1.464 ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στην Μαριούπολη μέχρι στιγμής.

Περίπου τέσσερις ώρες μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ζελένσκι: Διακοπή διαπραγματεύσεων αν εξοντωθούν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη πόλη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε.

Στις 11 Απριλίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την «ύστατη μάχη» στην Μαριούπολη. «Για ορισμένους από εμάς θα σημαίνει θάνατο και για άλλους αιχμαλωσία», είχε γράψει στο Facebook το 36ο Τάγμα των Πεζοναυτών, που ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Την επομένη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγική πόλη με πληθυσμό 441.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο σημείο μηδέν εδώ και πολλές ημέρες. Είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact