ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτείται ο Τουρκολίβυος Φαγιέζ αλ Σαράτζ λέει το Bloomberg

Ο πρωθυπουργός της ισλαμιστικής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σχεδιάζει να ανακοινώσει σύντομα την παραίτησή του αλλά θα παραμείνει σε εποπτεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στη Γενεύη, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης που επικαλείται το Bloomberg.

Με τη συνδρομή της Τουρκίας, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) -που ελέγχει μόνο περιοχές της δυτικής Λιβύης, κατάφερε τον περασμένο Ιούνιο να ανακόψει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη.

Ο Χαφτάρ διοικεί τα στρατεύματα της Βουλής των Αντιπροσώπων -τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA)- που ελέγχει τις ανατολικές περιοχές της Λιβύης.

Ωστόσο, η Τρίπολη βυθίστηκε έκτοτε σε βαθιά πολιτική κρίση και ο Σάρατζ πλέον δέχεται πίεση από διαδηλωτές που τον καταγγέλλουν διαφθορά αλλά και για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, θα αποφορτίσει την πίεση που δέχεται ο ίδιος ενώ θα ανοίξει και το δρόμο για την οριστική έξοδό του, μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι που μίλησαν διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενώσει τις δύο διοικήσεις της χώρας και θα την οδηγήσει σε εκλογές.

Την κίνηση Σάρατζ αναμένεται να χαιρετίσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ θα διευκολύνει και τα συνομιλίες για επανένωση της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας, που έχει από τα μεγαλύτερα αποθεματικά πετρελαίου στην Αφρική.

Από την πλευρά του ο Χαφτάρ φαίνεται πως δίνει πολιτικό έδαφος στον Ακίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον οποίο ανήκει και η ενωτική πρωτοβουλία και ο οποίος τώρα ηγείται των πολιτικών συνομιλιών εκ μέρους του ανατολικού στρατοπέδου, αναφέρουν Άραβες και Δυτικοί διπλωμάτες.

Τέσσερις αξιωματούχοι ανέφεραν στο Bloomberg ότι ο Σάρατζ και οι συνεργάτες του έχουν συζητήσει το σχέδιό του με Λίβυους και διεθνείς εταίρους.

Αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, αναφέρουν δυο αξιωματούχοι.

Εκπρόσωπος του Σάρατζ ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τα σχέδια του Λίβυου πρωθυπουργού.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact