ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Η αποχώρηση του Ιβάν Ρότζερς έρχεται 3 μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας του Brexit

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιβάν Ρότζερς, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, 3 μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για το Brexit.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η αποχώρησή του συνδέεται με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση του Brexit.

Τον περασμένο μήνα ο Ρότζερς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης αφού διέρρευσαν στον Τύπο οι δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον βρετανών υπουργών. Φέρεται να τους εξήγησε τότε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο Ρότζερς φέρεται επίσης να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί να απορριφθεί τελικά από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας -ξεκινώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση- πριν από τα τέλη Μαρτίου.

«Η παραίτηση (του Ρότζερς) δεν αποτελεί έκπληξη για όσους συνεργάζονται μαζί του», σχολίασε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ήταν πολύ ικανός αλλά δεν είχε πειστεί από την απόφαση για το Brexit και τη γραμμή που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη Βρετανία σε μια επικίνδυνη ζώνη αβεβαιότητας», πρόσθεσε.

«Πιο δύσκολη η επίτευξη καλής συμφωνίας για το Brexit μετά την παραίτηση του Ρότζερς»

Για τον Τσαρλς Γκραντ, τον διευθυντή του κέντρου μελετών «Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης», η παραίτηση «καθιστά λιγότερο πιθανή την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit» καθώς ο Ρότζερς «ήταν ένας από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους βρετανούς αξιωματούχους που καταλάβαιναν την ΕΕ».

«Οι 27 θα αντιληφθούν την παραίτηση του Ρότζερς σαν ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Μέι προτιμά να κερδίσει την εύνοια των σκληρών ευρωσκεπτικιστών παρά να διατηρήσει τον ειδικό της στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Άρον Μπανκς, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Leave.EU», χαιρέτισαν την παραίτηση του πρεσβευτή. «Είναι κάποιος που δήλωνε ότι θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit. Με την παραίτησή του έλαβε επιτέλους την έντιμη απόφαση που έπρεπε να πάρει», σχολίασε.

Με τη φράση «Το Φόρεϊν Όφις χρειάζεται νοικοκύρεμα» χαιρέτισε επίσης την παραίτηση ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact