ΕΛΛΑΔΑ

«Παράθυρο» από το Eurogroup να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019

Ο Μάριο Σεντένο κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019 τόνισε ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όπως είπε «όλοι γνωρίζουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ελλάδα, όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σήμερα πολύ καλύτερη από ότι πριν μερικούς μήνες».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους» για να βρίσκεται εντός τροχιάς (σε σχέση με το χρέος). «Όμως θα γίνουν συζητήσεις επί των συγκεκριμένων μέτρων», σημείωσε και τόνισε ότι «γι’ αυτό έχουμε δύο σενάρια» αναμένοντας την επίτευξη των στόχων.

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η ακριβής ανάλυση του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ελλάδας θα γίνει μετά τις 15 Οκτωβρίου και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετέχει σε αυτή τη διαδικασία ως κανονική χώρα. Σημείωσε ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για φέτος και μετά τις 15/10 θα εξεταστεί η πορεία προς τα μπρος. «Στην βάση των όσων γνωρίζουμε ως τώρα», είπε ο Μοσκοβισί «η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για το 2018, για το επόμενο έτος για να δούμε αν το μέτρο (των συντάξεων) χρειάζεται ή όχι θα γίνουν συζητήσεις».

Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλιγκ, από την πλευρά του, έκρινε ως θετικό το ότι υπάρχουν δύο σενάρια στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Αυστηρό μήνυμα στην Ιταλία για τον προϋπολογισμόΑυστηρό μήνυμα προς την Ιταλία, ώστε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες έναν επαρκή προϋπολογισμό, απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον Ιταλό ομόλογό τους Τζιοβάνι Τρία, μετά τις ομολογουμένως ανησυχητικές ανακοινώσεις που προηγήθηκαν από τη Ρώμη, ανακοίνωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Κατά την καθιερωμένη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι παρά το ότι το θέμα της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα, «υπήρξαν ανησυχίες που έπρεπε να απαντηθούν».

Σημείωσε δε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας παρουσίασε κάποιες προτάσεις και διαβεβαιώσεις. Ξεκαθάρισε δε με έμφαση ότι «όλοι ξέρουν τι ακριβώς διακυβεύεται», τονίζοντας ότι «το ευρώ μας ενώνει όλους» και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Κατέληξε δε ότι «είναι στο χέρι της ιταλικής κυβέρνησης να φέρει έναν επαρκή προϋπολογισμό», μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, στην προθεσμία δηλαδή που έχουν όλα τα κράτη-μέλη.

Σε ότι αφορά τις βασικές συζητήσεις της ατζέντας (δηλαδή τους αυτόματους σταθεροποιητές της οικονομίας, το μελλοντικό παγκόσμιο ρόλο του ευρώ και τη μεταρρύθμιση του ESM) όπως ενημέρωσαν τόσο ο Σεντένο, όσο και ο Μοσκοβισί, oι υπουργοί προχώρησαν την συζήτηση σε σχέση με τα λεγόμενα προληπτικά προγράμματα χρηματοπιστωτικής στήριξης του ESM, με στόχο στο μέλλον να αποφευχθεί το λεγόμενο “στίγμα” των προγραμμάτων.

Όπως εξήγησε ο Σεντένο, οι όροι επιλεξιμότητας κρατών για τέτοια προληπτικά προγράμματα χρηματοδότησης θα πρέπει να εξισορροπηθούν από την ανάλογη αιρεσιμότητα. Έγινε δε σε βάθος συζήτηση για τα μελλοντικά εργαλεία πρόληψης κρίσεων του ESM, χωρίς όμως να προκύπτουν αλληλο-επικαλύψεις από την Κομισιόν.

Εξήγησε δε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για δύο ακόμα μήνες, ως το Δεκέμβριο, οπότε και το Eurogroup θα προετοιμάσει τις αποφάσεις των ηγετών. H συζήτηση, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλιγκ είχε να κάνει με το αν και κατά πόσο τα Κράτη Μέλη έχουν όντως έτοιμη πραγματική πρόσβαση στις προληπτικές γραμμές, χωρίς όμως αυτό να συνιστά «πρόσκληση» για χαλάρωση της δημοσιονομικής τους πολιτικής.

Πηγή ρεπορτάζ: real.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact