ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση -Ίσως ξεπεράσουν και τις έξι

Το μπαλάκι στην ΕΛΣΤΑΤ πέταξε η κυβέρνηση, διατυπώνοντας ερώτημα για το εάν μπορεί να εισπράττεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ και μετά τον Δεκέμβριο-ει δυνατόν και μετά τον Φεβρουάριο- αλλά τα έσοδα να εγγραφούν στον Προϋπολογισμό του 2014, έτσι ώστε να μην πάει περίπατο ο δημοσιονομικός σχεδιασμός!

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η απάντηση από την ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να δοθεί εγγράφως, με προφανή στόχο την επίκληση της στη σχετική συζήτηση που θα γίνει με την Τρόικα.

Με βάση τις προβλέψεις του σχετικού νόμου, ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, αλλά ο προγραμματισμός έχει ήδη ανατραπεί, καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αντί του Ιουλίου που ορίζει η διάταξη.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν είναι ιδιαιτέρως πρόθυμη να γίνει αποδέκτης κι άλλων αντιδράσεων, ζητώντας την εξόφληση του φόρου σε 4 δόσεις, φαίνεται ότι «ψάχνεται» για τη δυνατότητα είσπραξης σε 6 δόσεις, δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για ακόμα περισσότερες εφόσον η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στην πραγματικότητα η EUROSTAT, ανάψει πράσινο φως.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης θα ληφθεί, πάντως, υπόψιν και η παράμετρος της εισπραξιμότητας του φόρου, αφού όπως άφησε να φανεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει προβληματισμός για το εάν η αύξηση των δόσεων «χαλαρώσει» και τις εισπράξεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά το αλαλούμ, κάποιοι έσπευσαν και πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας συνολικά 58 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact