ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Αμείλικτη η ιστορία αν δεν διδαχθούμε από την μάχη του Γοργοπόταμου

Τι συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον καπετάν Ερμή του ΕΛΑΣ

Στα μηνύματα ενότητας που εξέπεμψε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου 73 χρόνια πριν, αναφέρθηκε αρκετές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Γοργοπόταμο αλλά και στη Λαμία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον επίσημο εορτασμό των 73 χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκετές φορές σημείωσε την ανάγκη «που επιβάλλουν οι κρίσιμες εθνικά στιγμές αλλά και η διεθνής συγκυρία για αρραγή ενότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αντιστασιακούς και να τονίσει και με την παρουσία του αλλά και με τον χαιρετισμό του την ανάγκη για εθνική ενότητα. «Ιδίως υπό τη σημερινή εθνικώς κρίσιμη εσωτερική και διεθνή συγκυρία η ιστορία θα είναι αμείλικτη αν δεν διδαχτούμε όσα πρέπει από την εμβληματική μάχη του Γοργοπόταμου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας επικό επίτευγμα της ενωμένης εθνικής αντίστασης την ανατίναξη της γέφυρας και τη συνεργασία των αντάρτικων ομάδων του ‘Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, όπως επίσης και των συμμαχικών δυνάμεων και των Άγγλων σαμποτέρ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε όλους να είναι πιστοί «στα μεγάλα και ανεξίτηλα ιδανικά του έθνους» όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξουμε τους στόχους που έχουν τεθεί και οι οποίοι θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη χώρα μας και το λαό μας στο δρόμο της δημιουργίας και του μέλλοντος που μας αρμόζει κατά τον ιστορικό προορισμό μας».

Στο χαιρετισμό του στο Γοργοπόταμο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή προσπάθεια των αντάρτικων ομάδων η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα σοβαρό πλήγμα στις δυνάμεις του άξονα. Χαρακτήρισε την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως σύμβολο ενότητας και κάνοντας προβολή στις σημερινές συνθήκες, σημείωσε με νόημα ότι η κοινή προσπάθεια είναι εκείνη που θα βοηθήσει για να διαβούμε τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος τις μέρες που διανύουμε και μάλιστα τόνισε ότι κάποιες φορές είναι κατώτερο των περιστάσεων. «Την τελευταία αυτή πενταετία, πέρα από την οικονομική κρίση, βιώνουμε και την πολιτική, με το πολιτικό μας σύστημα να αποδεικνύεται καθημερινά τραγικά κατώτερο των περιστάσεων» είπε ο κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε ότι «αυτοπαγιδευθήκαμε σε διχαστικές στρατηγικές και κοντόφθαλμες πολιτικές, που έβλαψαν και βλάπτουν τη χώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «αρκετές φορές στην ιστορία μας έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Με συνεννόηση και σύμπνοια όμως, κάναμε την υπέρβαση». Ζήτησε ενότητα των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των κρίσιμων θεμάτων της χώρας και τόνισε πως «ο Γοργοπόταμος είναι μια κιβωτός μνήμης και ελπίδας». Η ιστορική γέφυρα κομίζει το μήνυμα της ενότητας, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «όπως τότε έτσι και σήμερα μπορούμε ενωμένοι με συνεργασία, συνεννόηση και ομόνοια να τα καταφέρουμε. Όπως ξαναχτίσαμε αυτή τη γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα, έτσι μπορούμε να ξαναχτίσουμε και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας».

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης χαρακτήρισε ως μήνυμα εθνικής ενότητας ακόμη και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρώτη φορά στο Γοργοπόταμο. Σημείωσε την κρισιμότητα στιγμών που διέρχεται η χώρα μας σε συνδυασμό και με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαντλήσει τις δυνατότητές που θεσμικά έχει για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Παράλληλα, Ο δήμαρχος της Λαμίας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναδειχθούν τα κύρια και μεγάλα θέματα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως επίσης και το θέμα των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, κάνοντας συγχρόνως έμμεση αναφορά στο τίμημα που πλήρωσε η περιοχή της Φθιώτιδας και από τις εκτελέσεις για αντίποινα στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και με την ισοπέδωση της Υπάτης που έχει ανακηρυχτεί ως μαρτυρική πόλη.

Εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Γιάννης Σαρακιώτης σημείωσε πως οι σημερινές δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια, με ειλικρινή συνεννόηση, σημειώνοντας την ανάγκη για ενότητα στην ίδια την κοινωνία.

Στην κεντρική ομιλία των αντιστασιακών οργανώσεων, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου ΕΑΜικής εθνικής αντίστασης, ο κ. Παλαιολογόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της μάχης του Γοργοποτάμου, στις προεργασίες αλλά και τη στρατηγική μέχρις ότου ανατινάξουν τη γέφυρα. Σημείωσε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με όλες του τις δυνάμεις. Χαρακτήρισε ανεκπλήρωτο όνειρο την τοποθέτηση του ανδριάντα του ‘Αρη Βελουχιώτη στην Αθήνα και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει και σε αυτό.

Μια ξεχωριστή συνάντηση είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο στο Γοργοπόταμο με τον καπετάν Ερμή της αντίστασης, τον Βασίλη Πριόβολο, ο οποίος παρά τα 98 του χρόνια, για άλλη μια φορά πήγε στο Γοργοπόταμο για να εκπληρώσει το χρέος του, όπως έλεγε ο ίδιος. Ο Βασίλης Πριόβολος βρήκε την ευκαιρία να παραπονεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε δεν επέτρεψαν στην ΠΟΑΕΑ να κάνει το δικό της χαιρετισμό και έκανε λόγο για αποκλεισμούς. «Δεν μας έδωσαν την ευκαιρία να καταθέσουμε τη μνήμη μας» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πριόβολος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Καπετάνιε μου, η καλύτερη ζωντανή μνήμη είναι η δική σου ξεχωριστή παρουσία εδώ ανάμεσα μας», του απάντησε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα τον κάλεσε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για του χρόνου. Μπροστά σε αυτά τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Βασίλης Πριόβολος ανέφερε πως «είναι τιμή για όλους εμάς τους ανθρώπους της αντίστασης που βρίσκεται εδώ ανάμεσα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε που δώσατε το “παρών” για πρώτη φορά στο Γοργοπόταμο».

ΠτΔ: Θα με συνοδεύουν τα μηνύματα

«Θέλω να με πιστέψετε ότι φεύγω από αυτόν τον τόπο γεμάτος ψυχικά. Η σημερινή μέρα με τόσο ισχυρούς συμβολισμούς, όπως οι Θερμοπύλες και ο Γοργοπόταμος, θα με συντροφεύουν στην προσπάθεια μου, την καθημερινή μου προσπάθεια, για να εκπληρώσω το ρόλο μου» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα μετά το τέλος των εκδηλώσεων και μετά την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη της πόλης της Λαμίας. Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην περιοχή, του προσέφερε μάλιστα και ένα αγαλματίδιο του Αθανασίου Διάκου, τονίζοντας πως «εκτός από τις Θερμοπύλες και τον Γοργοπόταμο στην περιοχή μας έχουμε και τον τόπο θυσίας του Θανάση Διάκου». Έτσι συμπληρώνεται ένα ιστορικό τρίγωνο, είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να «κρατά ζωντανά και επίκαιρα τα μηνύματά της ενότητας», ενώ συγχρόνως τον κάλεσε εκ νέου στη Λαμία για επίσημη επίσκεψη.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact