ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Είναι λάθος να λέμε ότι έχουμε πολύ προσωπικό στο δημόσιο

«Παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης είναι ότι δεν έμπαιναν οι υπάλληλοι στη σωστή θέση»

«Παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το γεγονός ότι η αξιολόγηση δεν οδηγούσε πάντοτε στο να αποδοθούν σε κάθε υπάλληλο «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Κατά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως «το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να αξιολογείται έτσι ώστε καθένας να μπορεί να αποδώσει αυτό το οποίο είναι σε θέση ν’ αποδώσει» και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει την απαιτούμενη αξιολόγηση από πολύ παλιά. Δεν μιλάω ούτε για τώρα, ούτε για τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα ζήτημα τεράστιο, είναι μια παθολογία και παθογένεια της Δημόσιας Διοίκησης το ότι η αξιολόγηση δεν οδηγούσε πάντοτε στο να αποδοθούν σε κάθε υπάλληλο “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”».

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και σε όλους εκείνους που λένε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ προσωπικό.

«Είναι μεγάλο λάθος σχετικά με τον δημόσιο τομέα. Θα το επαναλαμβάνω κουραστικά, πέρα από τις μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι αυτό που είχαμε ως πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στις σωστές θέσεις», τόνισε ο Πρόεδρος και προσέθεσε: «Δεν είχαν λειτουργήσει τα ζητήματα των μετατάξεων, γιατί δεν επιτρεπόντουσαν οι μετατάξεις, με την ευχέρεια εκείνη που έπρεπε να επιτρέπονται. Με αποτέλεσμα, σε ορισμένες υπηρεσίες να είναι πολλοί άνθρωποι, σε άλλες καθόλου. Και αυτό οδηγούσε στην εικόνα ότι έχουμε πληθώρα προσωπικού». Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να σταματήσουν, και ευχήθηκε η μεταρρύθμιση που θα γίνει να οδηγηθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εξασφαλίζουν αυτό που αποκαλούμε συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί σε κάθε Δημοκρατία η πολιτική ασυνέχεια είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά ισοφαρίζεται, σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας του Κράτους, από μια Δημόσια Διοίκηση, η οποία μπορεί να εξασφαλίζει -πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της- τη συνέχεια αυτή. Άρα, οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και το προσωπικό της, πρέπει να είναι προσανατολισμένοι προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο κ. Βερναρδάκης υποστήριξε ότι το Δημόσιο δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις σε προσωπικό, γιατί είναι πια υποστελεχωμένο σε δραματικό επίπεδο. Αντιθέτως, ανέφερε, θα χρειασθούμε αρκετό κόσμο. «Βεβαίως, όχι όσο αριθμητικά ήταν παλαιότερα, αλλά αλλιώς κατανεμημένο. Με βάση τις ειδικότητές του, με βάση τις ανάγκες και ούτω καθεξής. Και το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή όλη η πολιτική να υιοθετηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού, που δουλεύει στον δημόσιο τομέα, το οποίο δυναμικό είναι και πολύ καλού επιπέδου πλέον» ανέφερε.

Τόνισε, επίσης, ότι έχουμε ένα Δημόσιο που έχει και ειδικότητες, και μεταπτυχιακά, και διδακτορικά, και τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που έχει παράξει αρκετά στελέχη. «Έχουμε δηλαδή ένα ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουμε σοβαρή δουλειά και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Νομίζω ότι είναι βασικό κομμάτι της πολιτικής που πρέπει να έχουμε για μια Δημόσια Διοίκηση καλή στην Ελλάδα».

Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλο το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση: αξιολόγηση, επιλογές προϊσταμένων και διευθυντών, στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, όπως σημείωσε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact