ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πείστηκα ότι Μέρκελ και Ολάντ δεν θέλουν ατύχημα»

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ζήτησαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απότον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην τριμερή συνάντησή τους, στη Ρίγα της Λετονίας. Παράλληλα, επισήμαναν ότι, προκειμένου να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση και από τους τρεις θεσμούς παραπέμποντας την Αθήνα στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

«Πείστηκα ότι δεν θέλουν το ατύχημα» τόνισε κυβερνητικό στέλεχος που ήταν μέσα στις συζητήσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι Μέρκελ και Ολάντ αναλαμβάνουν να «μαλακώσουν» τη στάση του ΔΝΤ που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό στις διαπραγματεύσεις.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ να εμφανίζονται πρόθυμοι να βοηθήσουν και προσωπικά, για να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα το μεσημέρι με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ έθεσε στους συνομιλητές του την επιθυμία της Αθήνας για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα και επικύρωσής της, και πάλι εντός του μηνός, από ένα έκτακτο Eurogroup. Επιπλέον, έθεσε το θέμα της προοπτικής εξόδου από την κρίση, μέσω μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ με θετικό τρόπο αντιμετωπίσθηκε η θέση του για ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά την ανάπτυξη.

Το ζήτημα της ρευστότητας ετέθη από τον πρωθυπουργό, με την Αθήνα να διεκδικεί όχι μόνο χρηματοδότηση για τους αμέσως επόμενους μήνες, οπότε και εκκρεμούν μεγάλες πληρωμές, αλλά ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης των αναγκών χρηματοδότησης για τη διετία 2015-2016.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Κατά την άφιξή του στη Ρίγα ο Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact