Σε κλοιό κινδύνου βρίσκεται η Ελλάδα η οποία «τρέμει» να μην περάσει τα σύνορα ο φονικός ιός Έμπολα που έχει σκορπίσει τον θάνατο στην Δυτική Αφρική και έχει πατήσει το πόδι του σε ΗΠΑ και Ευρώπη…
Το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται πυρετωδώς θέλοντας να θέσει όλους τους μηχανισμούς σε επιφυλακή, ωστόσο ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν γονατίσει από την λιτότητα είναι οι πιο ευάλωτες και σύμφωνα με με τον Νέιθαν Κλάμεκ, καθηγητή και ειδικό λοιμωξιολόγο στο εντεταλμένο νοσοκομείο των Βρυξελλών, χώρες όπως η δική μας και η Ισπανία κινδυνεύουν άμεσα να εξάπλωση του ιού λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού για την αντιμετώπισή του. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].
Τρεις νέες περιπτώσεις ασθενών, που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα, ένας στη γειτονική Ιταλία, ένας στην ΠΓΔΜ και ένας στα κατεχόμενα της Κύπρου, κρούουν των κώδωνα κινδύνου και στη χώρα μας.
Σκόπια: Ο νεκρός Βρετανός και η καραντίνα
Η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ, Γιαντράνκα Κόστοφσκα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή και δείγματα θα αποσταλούν για ανάλυση σε εργαστήριο στη Γερμανία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 58χρονου Βρετανού. Η Κόστοφσκα ανέφερε ότι ο ασθενής που απεβίωσε ταξίδεψε στα Σκόπια στις 2 Οκτωβρίου μαζί με ένα συνεργάτη του, επίσης από τη Βρετανία, ο οποίος νοσηλεύεται κι αυτός στο νοσοκομείο των Σκοπίων και ο οποίος κατέθεσε ότι ταξίδεψαν στα Σκόπια κατευθείαν από τη Βρετανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο ασθενής που απεβίωσε είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στη Νιγηρία.
Το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ο ασθενής που φέρεται να απεβίωσε από τον ιό του Έμπολα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή με αυτόν έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Ιταλία: Γιατρός νοσηλεύεται προληπτικά αφού ήρθε σε επαφή με ασθενή
Νωρίτερα, είχε δημοσιοποιηθεί πως ένας γιατρός που νοσηλεύεται προληπτικά στο νοσοκομείο Σπαλαντζάνι της Ρώμης, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη Σιέρα Λεόνε, ήρθε σε επαφή με συνάδελφό του ο οποίος έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλεύεται στην Γερμανία.
Ωστόσο, να σημειωθεί πως «μέχρι σήμερα, ο Ιταλός γιατρός, δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, ενώ η περίοδος παρακολούθησης θα λήξει σε 21 ημέρες από την επαφή, η οποία σημειώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με όσα δήλωσε η ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντζίν και επισήμανε πως πρόκειται για καθαρά προληπτική νοσηλεία.
Κύπρος: Πανικός από ύποπτο κρούσμα Έμπολα στα κατεχόμενα
Πανικός προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όταν φοιτητής από το Τόγκο παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα. Ο 26χρονος φοιτητής αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου ο ασθενής μπήκε σε καραντίνα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο φοιτητής ενδεχομένως να έχει προσβληθεί από μαλάρια φαίνεται τελικά πως έχει προσβληθεί ο φοιτητής στα κατεχόμενα, ο οποίος είχε δηλωθεί ως ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Έμπολα που έχει αναστατώσει την Αφρική αλλά και την Ευρώπη.
Συναγερμός σε Γαλλία και Τσεχία: «Αναμένουμε τον Έμπολα»
Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές σφράγισαν σήμερα ένα ολόκληρο κτίριο κοντά στο Παρίσι, καθώς τέσσερις από τους 60 ενοίκους του ασθένησαν με πυρετό και πονοκέφαλο και εκφράστηκαν φόβοι ότι επρόκειτο για κρούσματα του Έμπολα. Αξιωματούχος της πόλης Σεργκί Ποντουάζ, στα βορειοδυτικά του Παρισιού, δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο συναγερμός έληξε καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για τη θανατηφόρα νόσο.
Οι τέσσερις ασθενείς είχαν φτάσει στη Γαλλία από τη Γουινέα στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής στη Γαλλία δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα του Έμπολα. Στην Τσεχία, ένας 56χρονος που παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας νοσηλεύεται στην απομόνωση, στο νοσοκομείο Μπουλόφκα της Πράγας. Ένας εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος είπε ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία και υποβάλλεται σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.
Στη Ζιμπάμπουε, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Χαράρε για να απομονώσουν έναν ασθενή που εμφανίζει επίσης συμπτώματα του Έμπολα. Οι υπόλοιποι ασθενείς της μικρής κλινικής Γουίλκινς (με 35 κλίνες) μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα.
Ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας της Χαράρε, Πρόσπερ Τσόνζι, δεν αποκάλυψε την εθνικότητα του ασθενούς. Είπε μόνο ότι έχουν σταλεί δείγματα προς εξέταση σε ένα εργαστήριο της Νότιας Αφρικής. «Αναμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται για Έμπολα», καθησύχασε ο Τσόνζι. Ούτε στη Ζιμπάμπουε έχουν αναφερθεί κρούσματα του Έμπολα, μιας επιδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική από τον περασμένο Μάρτιο.
Έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας
Στο μεταξύ, υπό ο φόβο διάδοσης του ιού στη χώρα μας, συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και πιθανότατα του υπουργού Μάκη Βορίδη.
Στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού στην Ευρώπη προκειμένου να γίνουν τυχόν αναπροσαρμογές στα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί για να εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.
Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης, υπεραμύνεται ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσουν περιστατικό Έμπολα. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο έχουν σταλεί οδηγίες στα σημεία εισόδου της χώρας για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι αρμόδιοι, όταν εμφανισθεί τυχόν ύποπτο περιστατικό.
Ειδικός χώρος έχει διαμορφωθεί στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για να περιθάλψει ύποπτα κρούσματα Έμπολα, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κτίριο, το οποίο έχει εξοπλιστεί με κατάλληλα μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή.
Ακόμη, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τις επόμενες δέκα ημέρες το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των ταξιδιωτών αλλά και των γιατρών, για να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Ισπανία, όπου μία ασθενής μολυσμένη με τον ιό περιφερόταν για αρκετές ημέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, χωρίς διάγνωση.