ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η Pfizer Inc ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα τελικά αποτελέσματα από τη κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του υποψήφιου εμβολίου της κατά του κορονοϊού δείχνουν ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικό, προσθέτοντας ότι έχει επίσης στη διάθεσή της τα απαιτούμενα δεδομένα διμήνου για την ασφάλειά του και πως θα υποβάλει αίτηση για έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ εντός ημερών.

Ο φαρμακευτικός κολοσσός δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου που αναπτύσσει από κοινού με τη γερμανική βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech παρουσίασε συνέπεια ως προς την αποτελεσματικότητά του σε όλο το εύρος των ηλικιών και εθνικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες, σημάδι ότι η ανοσοποίηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ενήλικες άνω των 65 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό, ξεπέρασε το 94%.

Τα τελικά στοιχεία από την ανάλυση της Pfizer έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων που έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν μεγαλύτερη από 90%.

Σημειώνεται ότι και η Moderna Inc ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δικό της υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έδειξαν παρόμοια αποτελεσματικότητα.

Τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία των δύο φαρμακοβιομηχανιών για τα εμβόλια τους, τα οποία αμφότερα αναπτύχθηκαν με την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA (mRNA), έχουν καλλιεργήσει ελπίδες για τερματισμό της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και πλήττει τις οικονομίες και την καθημερινότητα του κόσμου.

Ωστόσο, παρότι ορισμένες ομάδες όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θα λάβουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, θα χρειαστούν μήνες πριν να επιτευχθεί η διανομή του εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα.

Η Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι υπήρξαν 170 περιπτώσεις της ασθένειας στο στάδιο των δοκιμών με πάνω από 43.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 162 παρατηρήθηκαν στον εικονικό (placebo) τομέα και μόλις 8 στην ομάδα του εμβολίου.

Δέκα άτομα νόσησαν σοβαρά με COVID-19, με το ένα να έχει λάβει το εμβόλιο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι τα εμβόλια ήταν ανεκτά χωρίς προβλήματα και οι παρενέργειες ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος ήπιες με μέτριες και πέρασαν γρήγορα.

Η μόνη σοβαρή παρενέργεια που επηρέασε πάνω από 2% των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν ήταν η κούραση, που επηρέασε το 3,7% των ατόμων μετά τη δεύτερη δόση. Οι πιο ηλικιωμένοι εθελοντές είχαν την τάση να αναφέρουν λιγότερα και πιο ήπια ανεπιθύµητα συµβάντα μετά τον εμβολιασμό.

Τα αποτελέσματα έρχονται εν μέσω της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού, επιβαρύνοντας συντριπτικά τα συστήματα υγείας με τα κρούσματα και τις νοσηλείες να σημειώνουν ρεκόρ.

Με τον χειμώνα να πλησιάζει το βόρειο ημισφαίριο, η επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς ο κόσμος θα περνά περισσότερη ώρα σε κλειστούς χώρες και θα συναθροίζεται για τις γιορτές.

“Με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη να μολύνονται κάθε ημέρα, χρειαζόμαστε επειγόντως να στείλουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στον κόσμο”, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, σε ανακοίνωση.

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν τα τελευταία στοιχεία σε άλλες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και αλλού. Σχεδιάζουν επίσης να υποβάλουν τα στοιχεία της έρευνας για αξιολόγηση από ομοτίμους σε επιστημονική έκδοση.

H Pfizer επανέλαβε, εν τω μεταξύ, ότι αναμένει πως μπορεί να παράξει έως και 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος, αριθμός αρκετός προκειμένου να εμβολιαστούν 25 εκατ. άνθρωποι δεδομένου ότι κάθε εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις, ενώ το 2021 η παραγωγή μπορεί να ανέλθει έως και στα 1,3 δισ. δόσεις.

Από τις δεκάδες φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικές ομάδες που συμμετέχουν στην “κούρσα” της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού, η επόμενη σημαντική ανακοίνωση αναμένεται πιθανότατα από την AstraZeneca Plc που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Η Johnson & Johnson έχει δηλώσει επίσης ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να ανακοινώσει στοιχεία για το δικό της υποψήφιο εμβόλιο φέτος.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact