ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές Κομισιόν: «Πρέπει να εξασφαλίσετε τα έσοδα του 2015»

Κάτι παραπάνω από σαφές είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, λίγο πριν οριστικοποιηθεί το «πακέτο» μέτρων, το οποίο μπορεί να «ξεπαγώσει» τη διαδικασία αξιολόγησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Ευρωπαίοι επιμένουν σε αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, καθώς πιστεύουν ότι πρέπει να θωρακιστεί ο Προϋπολογισμός του 2015, από τις όποιες πολιτικές αναταράξεις των επόμενων μηνών.

«Την τελική ευθύνη για τα μέτρα την έχει η κυβέρνηση, η οποία αν έχει εναλλακτικά, πρέπει να τα προκρίνει. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι την πρώτη μεταμνημόνιο χρονιά η χώρα θα έχει αρκετά έσοδα. Θα ήταν τραγικό αν έπρεπε να ξαναγυρίσουμε σε Μνημόνιο γιατί δεν προβλέψαμε σωστά, δεδομένης και της πολιτικής αβεβαιότητας, σε αντίθεση με Ιρλανδία- Πορτογαλία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές από τις Βρυξέλλες, φανερώνοντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έναντι της απροθυμίας της Αθήνας να «ακουμπήσει» τους συντελεστές του ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, υπολογίζοντας ότι μπορεί να εξασφαλίσει 200 με 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση του έως και 3,5 μονάδες. Από την αύξηση αυτή θα εξαιρεθούν σε κάθε περίπτωση τα φάρμακα, ωστόσο ο μεγάλος χαμένος θα είναι τα ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση ο Τουρισμός. Ως ακραία, χαρακτηρίζονται τα σενάρια της κατάργησης των ειδικών μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου όσο και αυτά της αύξησης του ανώτατου συντελεστή. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν η Αθήνα αποφύγει στην παρούσα φάση την κατάργηση των ειδικών συντελεστών, που εφαρμόζονται στα νησιά, με την επιστροφή της Τρόικας είναι βέβαιο ότι το θέμα θα ξανανοίξει, αφού το δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο θεωρείται από τους δανειστές.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αν ανατρέξει κανείς στις Εκθέσεις της Κομισιόν για το καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σε όλα τα κράτη- μέλη, θα διαπιστώσει ότι παντού υπάρχουν όχι μόνο μειωμένοι και υπερμειωμένοι συντελεστής, αλλά και μηδενικοί, ενώ συν τοις άλλοις οι περισσότεροι συνέταιροι της Ελλάδας έχουν φροντίσει να απαλλάξουν ή να μεταχειριστούν ευνοϊκότερα κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπως πράττει η Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου. Για παράδειγμα, στις Αζόρες και στη Μαδέιρα εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές, στις περιοχές Jungholz and Mittelberg της Αυστρίας υπάρχει ειδικός συντελεστής 19%, ενώ «ομπρέλα» προστασίας έχουν ανοίξει Γαλλία και Γερμανία στις περιοχές της Κορσικής και της Ελιγολάνδης, αντιστοίχως.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact