ΚΟΣΜΟΣ

Πιο «καθαρή» και πιο διαθέσιμη η κοκαΐνη στην Ευρώπη

Ανησυχίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας

Η «διαθεσιμότητα» και η «καθαρότητα» της κοκαΐνης αυξήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή ναρκωτικών έχει εν γένει ενταθεί, αναφέρει εκφράζοντας την ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει ισχυρή και η παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Και «οι ουσίες που εντοπίζονται είναι όλο και πιο ισχυρές, συνεπώς πιο επικίνδυνες», προειδοποίησε παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Αν και η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη, με 17,2 εκατομμύρια καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 34 ετών, το ΕΚΠΝΤ κρούει φέτος τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα άνοδο που σημειώνει η κοκαΐνη.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης, έναντι 90.000 το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως η καθαρότητα του προϊόντος, παρά τη σταθερή τιμή του -60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο- έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 60% όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πληροφορίες από το AFP.

«Η καθαρότητα της κοκαΐνης που είναι διαθέσιμη στους δρόμους έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία, πρόκειται για μείζονα αλλαγή», επέμεινε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Αλέξις Γκούσντιλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό «θα έχει σίγουρα συνέπειες» σε όρους δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι πάντως ακόμη δύσκολο να παρατηρηθούν.

Το ναρκωτικό αυτό, το οποίο παράγεται από τα φύλλα της κόκας κυρίως στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, καταναλώνεται από «2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους», δηλαδή σχεδόν το 2% των προσώπων ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2016 ή την πιο πρόσφατη διαθέσιμη χρονιά.

Οι λαθρέμποροι αυτής της λευκής σκόνης έχουν επίσης προσαρμόσει τα κυκλώματα προμήθειάς τους «στο πλαίσιο μιας δυναμικής αγοράς ναρκωτικών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Έτσι, από τους 70,9 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2016 -ποσότητα ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2015- 30 τόνοι κατασχέθηκαν μόνο στο Βέλγιο, τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του οποίου υποκαθιστούν πλέον αυτά τις Ισπανίας –15,6 τόνοι–, που ήταν ιστορικά μέχρι τώρα το θαλάσσιο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Καινοτομίες στην παραγωγή

Η αυξημένη κυκλοφορία της κοκαΐνης δεν είναι χωρίς συνέπειες για την υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών, 30.300 από τους οποίους υποβλήθηκαν σε θεραπεία για πρώτη φορά το 2016, μια άνοδος σχεδόν 20% σε σχέση με το 2014.

«Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι είναι όλο και σημαντικότερο να επεμβαίνουμε αποτελεσματικά στο επίπεδο της πρόληψης, της θεραπείας και της μείωσης των κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών κοκαΐνης», σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΠΝΤ.

Ευρύτερα το ΕΚΠΝΤ παρατηρεί με ανησυχία την «αύξηση της παραγωγής ναρκωτικών που λαμβάνει πλέον χώρα στην Ευρώπη», όπου «περισσότερα από 92 εκατομμύρια» πρόσωπα ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν ήδη πειραματισθεί με κάποιο παράνομο ναρκωτικό».

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται, σύμφωνα με την έκθεση, από τη μείωση των κινδύνων εντοπισμού στα σύνορα, τη διαθεσιμότητα και το μικρότερο κόστος των χημικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή.

Οι ευρωπαίοι λαθρέμποροι δεν σταματούν επίσης να καινοτομούν στις μεθόδους παραγωγής, ιδιαίτερα με τον πολλαπλασιασμό των εργαστηρίων μετατροπής της κοκαΐνης, παραγωγής MDMA (η δραστική ουσία του ecstasy), μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης.

Αναφορικά με την κάνναβη, η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής είχε ως συνέπεια κυρίως «την αύξηση της περιεκτικότητας στη δραστική ουσία της ρητίνης της κάνναβης (…) που εισάγεται» από το Μαρόκο, παρατηρεί το ΕΚΠΝΤ.

Εξάλλου ορισμένες από τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες (ναρκωτικά ή συνθετικά προϊόντα), 51 από τις οποίες αναγνωρίσθηκαν για πρώτη φορά το 2017, σ’ ένα σύνολο 670 που παρακολουθούνται από το ΕΚΠΝΤ, παράγονται πλέον όλο και συχνότερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι τώρα εισάγονταν γενικά από την Κίνα και υφίσταντο επεξεργασία.

Ο επικεφαλής του ΕΚΠΝΤ επικαλέσθηκε επίσης «το πρόβλημα» των παραγώγων της οικογένειας της φαιντανύλης. «Ο τραγουδιστής Πρινς πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης και η τραγουδίστρια των Cranberries Ντολόρες Ο’Ρίορνταν επίσης», υπογράμμισε για να δείξει την άνοδο αυτού του συνθετικού οπιοειδούς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact