ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες είναι οι συντάξεις που αυξάνονται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Αυξήσεις στις συντάξεις που θα δίνονταν κανονικά από το 2023 ξεπαγώνουν από φέτος για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 30 και άνω έτη ασφάλισης και με αποδοχές πάνω από 1.250 ευρώ.

Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, που έρχεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να αντικαταστήσει το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και ανεβαίνει η σύνταξη όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναζητούν τη χρυσή τομή για τη διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω.

Άμεσα ωφελημένοι θα είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με το Νόμο 4387, καθώς με βάση τα σενάρια που εξετάζονται σε μελέτη του υπουργείου Εργασίας, θα κερδίσουν από 35 ως και 170 ευρώ το μήνα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Κερδισμένοι είτε με αύξηση σύνταξης είτε με μείωση και μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς βγαίνουν και 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το Νόμο 4387/2016) διότι οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έβγαλε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που καταργούνται με την απόφαση του ΣτΕ.

Και για τους νέους αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι αυξήσεις θα έρχονταν από την 1η/1/2013 και μετά, αλλά με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου οι αδικίες στις συντάξεις διορθώνονται με αυξήσεις από φέτος.

Η όποια θετική μεταβολή στις συντάξεις θα μετράει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο νέος νόμος ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020, οι αυξήσεις για όσους τα δικαιούνται θα δοθούν αναδρομικά 4 μηνών, δηλαδή από τις συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Παλιές συντάξεις και προσωπική διαφορά
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στις παλιές συντάξεις θα γίνει ξανά επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί και μαζί με την εθνική θα τραβήξει προς τα πάνω το σύνολο της σύνταξης.

Το αποτέλεσμα θα είναι:

– Να μειωθούν οι προσωπικές διαφορές που βλέπουν τώρα οι συνταξιούχοι στα ενημερωτικά τους και για πολλούς να μηδενιστούν.

– Να προκύψουν για πρώτη φορά αυξήσεις σε όσους έχουν μικρή προσωπική διαφορά και έτσι να έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που έπαιρναν πριν από τον αρχικό επανυπολογισμό Κατρούγκαλου.

– Να πάρουν μεγαλύτερη αύξηση σύνταξης οι κατηγορίες που ήδη ευνοήθηκαν με τον πρώτο επανυπολογισμό λόγω αυξημένων εισφορών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact