ΚΟΣΜΟΣ

Ποινική έρευνα εναντίον αξιωματούχων της Ρωσίας για «παράνομη επέμβαση» στην Ουκρανία

Ποινική έρευνα εναντίον μιας ρωσικής υπηρεσίας επιβολής του νόμου την οποία κατηγορούν πως υποστηρίζει αυτονομιστικές και «τρομοκρατικές» ομάδες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν πως ξεκινούν Ουκρανοί εισαγγελείς.

Η κίνηση μοιάζει να γίνεται σε αντίποινα για την έρευνα που ξεκίνησε χθες η Ρωσία κατά «αγνώστων αξιωματούχων της ανώτερης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ουκρανίας», της Εθνοφρουράς και εθνικιστικών οργανώσεων»με την κατηγορία της διάπραξης «γενοκτονίας» κατά των ρωσόφωνων πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι δύο νομικές έρευνες θα προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο και θα κλιμακώσουν την πίεση στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, η οποία ήδη παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά με αψιμαχίες και πυρά πυροβολικού.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας σημειώνει ότι έχει αρχίσει έρευνα σε βάρος αξιωματούχων της Επιτροπής Έρευνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ένα σώμα επιβολής του νόμου που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση κατηγορεί τους ρώσους αξιωματούχους για «παράνομη επέμβαση» στο έργο των οργάνων επιβολής του νόμου της Ουκρανίας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων.

«(Η επέμβαση) έχει στόχο την ενίσχυση των τρομοκρατικών οργανώσεων στη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” και στη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ” στις εγκληματικές τους δραστηριότητες και στην παρεμπόδιση της εκτέλεσης των καθηκόντων κυβερνητικών αξιωματούχων», σύμφωνα με τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές.

Οι αυτονομιστές έχουν ανακηρύξει την ύπαρξη δύο «κρατών» στις κυρίως ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανία με επίκεντρο τις πόλεις του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και τονίζουν ότι δεν προτίθενται να υπαχθούν ξανά στην κρατική εξουσία του Κιέβου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντίθετα προσφέρει στις περιοχές αυτές ευρεία αυτονομία, αλλά λέει ότι πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact