ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι είναι φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης -Οι ειδικοί απαντούν

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, οι διαπραγματευτές στην Κολομβία και βέβαια οι Ελληνες νησιώτες ήταν ανάμεσα στους προτεινόμενους για το Νόμπελ Ειρήνης του 2016 που ξεχώρισαν, με τη διορία για τις υποψηφιότητες να λήγει τη Δευτέρα.

«Το 2016 μπορεί να είναι τελικά η χρονιά του Εντουαρντ Σνόουντεν. Οι διαρροές του έχουν τώρα ένα θετικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν, ο επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης, στο Οσλο. Για εκείνον, το πρώην στέλεχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, που προκάλεσε αίσθηση το 2013 όταν έκανε μεγάλες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών, είναι το πρώτο φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης.

Οπως εξήγησε, πολλές χώρες τώρα αλλάζουν τους νόμους τους, για να περιορίσουν τη συγκέντρωση πληροφοριών, ενισχύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά από τις διαρροές του Σνόουντεν.

Με δεδομένο ότι η Ουάσιγκτον τον κατηγορεί για κατασκοπεία, η απονομή του βραβείου στον Σνόουντεν, μαζί με τα 930.000 δολάρια που το «συνοδεύουν», θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον Μπαράκ Ομπάμα, παρατηρεί το Reuters.

Ο Ασλε Σβεεν από την άλλη, ιστορικός και ειδικός σε ό,τι αφορά το Νόμπελ Ειρήνης, θεωρεί ότι η προφανής επιλογή για το 2016 θα είναι να τιμηθούν η κυβέρνηση της Κολομβίας και η FARC- η οργάνωση ανταρτών- αν επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2012, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που μετρά πέντε δεκαετίες.

Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Νορβηγίας εμπλέκεται στην οργάνωση των ειρηνευτικών συνομιλιών, κάτι που ίσως να επηρεάσει την πενταμελή νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ που ορίζεται από το κοινοβούλιο.

Για τον Χάρπβικεν από την άλλη, οι διαπραγματευτές στην Κολομβία είναι τρίτοι στη λίστα του με τα φαβορί, πίσω από τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ερνεστ Μονίζ και τον Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, για τον ρόλο τους στην επίτευξη της συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Σύμφωνα με τον Σβέεν, ανάμεσα στις υποψηφιότητες μπορεί να είναι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία. «Ενας μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων ακόμη καταφθάνει», ανέφερε ο Ολαφ Νιόελσταντ, διευθυντής του νορβηγικού ινστιτούτου Νόμπελ. Η επιτροπή θα κάνει την πρώτη συνάντησή της στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η αποκάλυψη του Χαρπβίκεν, σύμφωνα με τον οποίον ένας Αμερικανός- που δεν τον κατονόμασε- πρότεινε για το Νόμπελ Ειρήνης τον Ντόναλντ Τραμπ! Ο Νορβηγός πάντως δεν τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους πιθανούς νικητές του βραβείου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact