ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι γράφουν κυβερνητικό πρόγραμμα για «Το Ποτάμι»

Ομάδα με τον κωδικό «21» έχει συγκροτήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, που θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις του στις 21 Σεπτεμβρίου – Και ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης στο επιτελείο

Από τις παραλίες της Αττικής και την καμπάνια για τον αιγιαλό βρέθηκε στα Ανώγεια να απαγγέλλει «Ερωτόκριτο» στα «Υακίνθεια». Και από τα ροδάκινα και τα κεράσια της Πέλλας ταξίδεψε στη Σπάρτη για τη Γιορτή της Ελιάς που οργανώνει ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, για να καταλήξει στην Κω για μια παρέμβαση για τον τουρισμό.

Αεικίνητος, ο Σταύρος Θεοδωράκης αψηφά τη θερινή ραστώνη και στο ενδιάμεσο των περιοδειών που συνεχίζει να κάνει σε όλη την Ελλάδα για να έχει επαφή με τους ανθρώπους που παράγουν προϊόντα, αλλά και πολιτισμό, ετοιμάζει πυρετωδώς το κυβερνητικό πρόγραμμα του Ποταμιού, το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει στις 21 Σεπτεμβρίου. Η κινητικότητα που παρουσιάζουν, σε καθημερινή βάση, τα γραφεία στην οδό Σεβαστουπόλεως είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Κόσμος πάει κι έρχεται και παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας του συγκεκριμένου προγράμματος γίνεται εξ αποστάσεως και με τηλε-εργασία, τα ραντεβού του επι­κεφαλής του Ποταμιού με την ομάδα που επεξεργάζεται τις κυβερνητικές θέσεις του νεοσύστατου κόμματος είναι συνεχή.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δώσει στην ομάδα που προετοιμάζει το πρόγραμμα τον κωδικό «21» από την «αμετάθετη», όπως λένε συνεργάτες του, ημερομηνία που έχει ορίσει για την παρουσίαση που θα γίνει σε ειδική εκδήλωση της Πανελλήνιας Επιτροπής και της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματος. Η ομάδα απαρτίζεται από στελέχη του κινήματος, προσωπικότητες που μετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου, αλλά και ανεξάρτητους επιστήμονες που θεωρούνται επαΐοντες στον χώρο τους.

Από την Πέλλα (φωτογραφία), όπου συναντήθηκε με εργαζόμενες στα εργοστάσια κονσερβοποιίας ροδά κινων, μέχρι τη Σπάρτη και τη Γιορτή της Ελιάς και στη συνέχεια στην Κω, ο Σταύρος Θεοδωράκης οργώνει όλη την Ελλάδα ακούγοντας απόψεις και γνώμες

Και σύμβουλος του Ανδρέα στο επιτελείο

Κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιδιότυπη σκιώδη κυβέρνηση του Ποταμιού έχουν ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο μηχανικός Θανάσης Σκόκος, στέλεχος του κόμματος, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους «58» καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης, που είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης με ειδίκευση σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας, ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Περικλής Βαλλιάνος, καθώς επίσης και ο κ. Γιάννης Παπανικολάου, οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, το πρόσταγμα έχει ο έμπειρος διπλωματικός Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια και στην Ουάσινγκτον, ενώ στην ομάδα εντάχθηκε προσφάτως και ο κ. Γιώργος Σκέμπερης από τη νεότερη γενιά των διπλωματών. Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης τον πρώτο λόγο έχει ο κ. Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος το 2004 είχε ανακηρυχθεί καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο. Για τα αγροτικά ζητήματα τον συντονισμό έχει αναλάβει ο γεωπόνος από τη Βέροια Δημήτρης Βακάμης. Αντίστοιχο ρόλο για τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και ευρύτερα τις ελληνικές θάλασσες διαδραματίζει η κυρία Αναστασία Μήλιου, ακτιβίστρια ειδική σε θέματα θαλάσσιας βιολογίας, ενώ στα περιβαλλοντικά ζητήματα μετράει ιδιαίτερα η άποψη ενός ακόμη επαΐοντος, του καθηγητή του ΕΜΠ Κίμωνα Χατζημπίρου.
Την ομάδα «21» ενισχύουν ακόμη με ιδέες και θέσεις ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μεταφέρει την εμπειρία του στα φορολογικά ζητήματα, ο εκπαιδευτικός και διαχειριστής του blog «Μη Μαδάς τη Μαργαρίτα» Λεωνίδας Καστανάς, o πανεπιστημιακός, ερευνητής και αρθρογράφος Αχιλλέας Γραβάνης και η καθηγήτρια στα Χανιά Δάφνη Μανουσάκη. Προστέθηκαν στην ομάδα δύο οικονομολόγοι από το Λονδίνο, η κυρία Μαρίνα Σουγιουλτζή και ο νεαρός καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο LSE Δημήτρης Βαγιανός.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε εργοστάσιο επεξεργασίας ροδάκινων στα Γιαννιτσά

Το νήμα των λύσεων έξω από τα κομματικά γραφεία

Παράλληλα με τη συνεχή διαβούλευση που έχει με την ομάδα των συνεργατών του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και ακούει απόψεις και γνώμες. «Αυτό που προέχει για μας είναι να βρούμε το νήμα των λύσεων», λέει στους συνεργάτες του ο επικεφαλής του Ποταμιού και συμπληρώνει: «Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν είσαι κλεισμένος στα κομματικά γραφεία».
Αντιδιαστέλλοντας τη δική του τακτική με την καθιερωμένη πρακτική των παραδοσιακών κομμάτων, σημειώνει ότι «οι παλιοί πιστεύουν ότι αν κάτσουν σε ένα κομματικό γραφείο, κατεβάσουν δυο παλιά βιβλία και φέρουν και δυο-τρία στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα ή του ΕΑΜ ή, από την άλλη μεριά, πέντε πτυχιούχους από αγγλικά πανεπιστήμια, νομίζουν ότι θα βρουν τις λύσεις».
Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Πιστεύει, άλλωστε, και διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ότι «η χώρα δεν θα αλλάξει εάν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι, εάν δεν αντικατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος με νέους δημιουργικούς ανθρώπους, ανθρώπους της αγοράς, διανοούμενους, ανθρώπους που τέλος πάντων η κύρια ταυτότητά τους δεν είναι η πολιτική, αλλά ότι έχουν πετύχει κάτι στη ζωή τους και θέλουν να το μεταφέρουν στην πολιτική».
«Είμαστε ένα νέο κίνημα και θέλω να αξιοποιήσω τον χρόνο να δω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ, από τους εργάτες που είδα στην κονσερβοποιία Γιαννιτσών μέχρι τους κερασοπαραγωγούς της Εδεσσας και να μιλήσω μαζί τους», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, όπου συνάντησε τους φίλους του στο «Αλάτσι», το εστιατόριο που παραμένει στην ιδιοκτησία του, καθώς δεν κατέληξαν ακόμη οι κουβέντες που έχει για τη μεταβίβασή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε το Σάββατο στη Σπάρτη για να ακούσει τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ την Κυριακή -πριν από το ξεκίνημα των ολιγοήμερων οικογενειακών διακοπών του- θα πάει στην Κω προκειμένου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την πορεία του τουρισμού.

Αεικίνητος, ο Σταύρος Θεοδωράκης αψηφά τη θερινή ραστώνη και οργώνει όλη την Ελλάδα

Διμέτωπη κριτική και οικονομική αυτοτέλεια

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στη διμέτωπη κριτική, παρόλο που σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι δεν επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση και τάσσεται, για λόγους αρχής, υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ επιμένει ότι πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, έτσι ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική. «Οι επιλογές Σαμαρά και Βενιζέλου είναι εκτός πραγματικότητας», επισημαίνει, στηλιτεύοντας, όμως, ταυτόχρονα και την απόπειρα της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς.
Ως πρόγευση του κυβερνητικού προγράμματός του, το Ποτάμι εκδίδει τις επόμενες ημέρες ένα 36σέλιδο βιβλιαράκι με τις αρχές και τις θέσεις του, καθώς και με τις σημαντικές στιγμές από την έως τώρα πορεία του. Το βιβλίο, το οποίο τυπώνεται με την οικονομική συνδρομή της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας στην οποία εντάχθηκαν, ως συνεργαζόμενοι, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, θα αναλάβουν να διακινήσουν στους πολίτες όλης της επικράτειας οι εθελοντές του κόμματος ώστε να αντικρούσουν τις επικρίσεις των αντιπάλων τους για δήθεν, όπως λένε στη Σεβαστουπόλεως, έλλειψη θέσεων.
Στις επαφές που έχει με τους εθελοντές του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει την ανάγκη να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας που έχει πετύχει ως τώρα το Ποτάμι. «Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μας πλησίασαν διάφοροι μεγαλόσχημοι που θέλησαν να μας στηρίξουν οικονομικά», είπε σε μια πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και τόνισε: «Ωστόσο, προτιμούμε να συνεχίσουμε μόνοι μας και ανεξάρτητοι οικονομικά». Οσο για τα προνόμια των κομμάτων από το κράτος, δεσμεύτηκε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει χρήση παρά μόνο των ελαχίστων τα οποία δικαιούται μετά το 6,6% που εξασφάλισε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact