ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι παίρνουν εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος έως 10.000 ευρώ

Το μέτρο που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπει την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για αιτήματα-φυσικών προσώπων και εταιρειών- που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αφορά αποκλειστικά εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου.

Η διαδικασία επιστροφής των φόρων θα γίνεται άμεσα, παρακάμπτοντας πλήρως τις όποιες διαδικασίες ελέγχου. Στην περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα, ανά δικαιούχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό που ζητά για επιστροφή δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ.

Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ενεργοποιήσει αυτόματες διαδικασίες για την επιστροφή του ΦΠΑ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Α.Α.Δ.Ε. είναι διαθέσιμη η έκδοση εφαρμογής για υποβολή πιστωτικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να αιτούνται αυτόματα επιστροφή ΦΠΑ. Η εφαρμογή αυτή αφορά σε φορολογικές περιόδους από 01/03/2018 και εφεξής, εφόσον ο φορολογούμενος έχει προχωρήσει αθροιστικά στις παρακάτω ενέργειες:

Έχει συμπληρώσει τον κωδικό 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή). Έχει επιλέξει τις αιτίες 1-5 του κωδικού 507. Έχει συμπληρώσει τον Αριθμό λογαριασμού IBAN, στη συγκεκριμένη δήλωση.

Η διαδικασία αυτή αφορά στην αρχική ή και στην πρώτη τροποποιητική δήλωση της ίδιας φορολογικής περιόδου. O φορολογούμενος ενημερώνεται με εισερχόμενο μήνυμα στο TAXISnet για τη δημιουργία του αιτήματος.

Απαντήσεις για τις απορίες των φορολογούμενων σχετικά με τις αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ δίνει η ΑΑΔΕ:

1. Ποιους κωδικούς πρέπει να συμπληρώσω, στο έντυπο Φ2, για να δηλώσω το Αίτημα Επιστροφής Φ.Π.Α.;

Πρέπει το ποσό της επιστροφής να το καταχωρήσετε στον ΚΑ 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή) και να επιλέξετε τουλάχιστον μία Αιτία Επιστροφής από τον ΚΑ 507(1-5).

2. Εάν, εκτός από το Αίτημα Επιστροφής ΦΠΑ, έχω και λανθασμένο ποσό για καταβολή προηγούμενης Δήλωσης τις ίδιας φορολογικής περιόδου, τι πρέπει να καταχωρήσω;

Θα πρέπει στον ΚΑ 503 να καταχωρήσετε και το ποσό που λανθασμένα βεβαιώθηκε και από τον ΚΑ 507 να επιλέξετε και την Αιτία Νο 6 (μείωση Χρεωστικού Υπολοίπου).

3. Για ποιες φορολογικές περιόδους θα δημιουργείται αυτόματα Αίτηση Επιστροφής;

Για τις φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής και θα αφορά σε Δηλώσεις Αρχικές και στις ΠΡΩΤΕΣ Τροποποιητικές.

4. Υποβάλλω Τροποποιητική Δήλωση Φ.Π.Α. και θέλω να ανακαλέσω «Αίτημα Επιστροφής Φ.Π.Α.» που είχα κάνει με προηγούμενη Δήλωση, αλλά δεν μπορώ να διορθώσω τον ΚΑ 505.

Ο ΚΑ 505 είναι πλέον «κλειδωμένος» για φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής. Για να ανακαλέσετε το Αίτημα Επιστροφής, θα πρέπει να υποβάλλετε Αίτηση Ανάκλησης στη Δ.Ο.Υ. σας. Μετά την καταχώριση της Ανάκλησης, αυτόματα θα διορθωθεί και το ποσό στον ΚΑ 505.

newsbeast.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact