ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους φόρους σχεδιάζει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και κυρίως όσοι αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα και από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ελεύθερα επαγγέλματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σύστημα που προτείνει το κόμμα της Κουμουνδούρου τα εισοδήματα που αποκτά κάθε πολίτης από διαφορετικές πηγές θα προστίθενται και το άθροισμα που θα προκύπτει θα φορολογείται με ενιαία φορολογική κλίμα στην οποία οι συντελεστές θα ξεπερνούν το σημερινό ανώτατο φορολογικό συντελεστή που βρίσκεται στο 42%.

Η κλίμακα

Όσον αφορά στην φορολογική κλίμακα που θα εφαρμοστεί, αν και μέχρι στιγμή δεν έχει καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, θα αποτελείται από 8-9 επίπεδα και θα προβλέπει συντελεστές από 30% έως και 50%. Σύμφωνα με υπολογισμούς βασιζόμενους σε αυτά τα δεδομένα, από την εφαρμογή της ενιαίας κλίμακας οι επιβαρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα αυξηθούν σημαντικά έως και 80%, κυρίως στις περιπτώσεις στις οποίες έχουν αποκτηθεί εισοδήματα και από ακίνητα ή γεωργικά ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καθιερωθεί ενιαία φορολογική κλίμακα για όλες ανεξαιρέτως τις πηγές εισοδήματος στην οποία θα ισχύει αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να υπάρχει «τρύπα» στα ταμεία του Δημοσίου, όλο το φορολογικό βάρος θα μεταφερθεί σε όσους φορολογούμενους αποκτούν ετήσια εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ…

Οι κερδισμένοι

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ προερχόμενα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο.

Στους «κερδισμένους» θα περιλαμβάνονται και πολλοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα επανέλθουν στο παλαιό καθεστώς πλήρους απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος λόγω δήλωσης εισοδημάτων κάτω από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact