ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιρλανδία -Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία

Ξεχωριστά θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση εντός των επόμενων 10 ημερών τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ιρλανδίας, μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν πλειοψηφία σε κανέναν πολιτικό σχηματισμό.

Οι αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι το εγχείρημα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει και θα αναγκάσει τα κόμματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας, παρά τις αντιδράσεις πολλών στελεχών τους.

Η αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων δεν παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις σήμερα, όμως η απειλή ενός μακροχρόνιου πολιτικού αδιεξόδου και η πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών θα μπορούσαν να αλλάξουν πολύ γρήγορα το κλίμα μεταξύ των επενδυτών.

Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού Έντα Κένι «τιμωρήθηκε» στις εκλογές της Παρασκευής από τους ψηφοφόρους που εμφανίζονται εξοργισμένοι για την ανομοιογενή ανάκαμψη της οικονομίας. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όμως όσο πλησιάζει προς το τέλος της το κόμμα του Κένι, το Φίνε Γκαέλ, εκτιμάται ότι θα κερδίσει μόλις 50 έδρες, δηλαδή 30 λιγότερες από τις 80 που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Θα χρειαστεί να κοιτάξουμε στο ευρύτερο φάσμα του Ντάιλ (το ιρλανδικό κοινοβούλιο) για να δούμε πού μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες για να συζητήσουμε τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Τσάρλι Φλάναγκαν, που προέρχεται από το Φίνε Γκαέλ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.

Όταν ρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τελικά σε μια συμφωνία με το αντίπαλο κόμμα Φιάνα Φέιλ –σύμφωνα με τους αναλυτές μόνο μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να άρει το πολιτικό αδιέξοδο– ο Φλάναγκαν απάντησε ότι “οι αμετακίνητες θέσεις” δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση.

Υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο κομμάτων, ιδίως του Φιάνα Φέιλ, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια συνεργασία. Ο Μπίλι Κέλεχερ του Φιάνα Φέιλ είπε ότι το κόμμα θα αναζητήσει τη στήριξη άλλων, μικρότερων κομμάτων, αλλά και ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε να αναλάβει την πρωθυπουργία ο ηγέτης του, ο Μάικλ Μάρτιν, όταν συγκροτηθεί σε σώμα το κοινοβούλιο, στις 10 Μαρτίου.

Η Τερίζα Ρέιντι, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κορκ, είπε ότι «υπάρχουν μόνο δύο επιλογές στο τραπέζι: κάποιου είδους κυβέρνηση μειοψηφίας ή ένας συνασπισμός κομμάτων», εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να υπάρχει κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς τη συνεργασία του Φίνε Γκαέλ με το Φιάνα Φέιλ. Προέβλεψε μάλιστα ότι η Ιρλανδία δεν θα αποκτήσει κυβέρνηση «πολύ σύντομα» αλλά θα χρειαστούν 6-8 εβδομάδες μέχρι «να έχουμε μια αίσθηση του τι μορφή θα έχει».

Οι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι η οικονομία της Ιρλανδίας μπορεί να αντέξει, σε κάποιο βαθμό, την αβεβαιότητα, αφού πέρσι σημείωσε αύξηση περίπου 7%.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact