ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνική αντιπολίτευση: Οι πρόσφυγες μπορεί να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανόν να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου, στήριξε σήμερα τον ηγέτη του παρά τις επικρίσεις που αυτός δέχτηκε επειδή προειδοποίησε ότι οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες και παράσιτα.

Τα σχόλια του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης και το κεντρώο κυβερνών κόμμα για την «υπερεθνικιστική» ρητορική που χρησιμοποίησε, η οποία διασπείρει το μίσος και τον φόβο.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Κατσίνσκι είπε σήμερα ότι οι δηλώσεις του δεν είχαν τίποτα το απρεπές. «Μιλάει με γεγονότα και ρωτάει αν υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι. Αυτό αναρωτιούνται οι Πολωνοί. Καθώς χιλιάδες πρόσφυγες (έρχονται στην Ευρώπη), αυτά τα ερωτήματα είναι απολύτως δικαιολογημένα», είπε στους δημοσιογράφους η Ελζμπιέτα Βίτεκ.

Το συντηρητικό κόμμα του Κατσίνσκι χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενο τη βαθιά ριζωμένη δυσπιστία απέναντι στους ξένους στην Πολωνία, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εξουσία. «Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για την εμφάνιση ιδιαίτερα επικίνδυνων ασθενειών που δεν έχουμε δει στην Ευρώπη εδώ και πάρα πολύ καιρό: χολέρα στα ελληνικά νησιά, δυσεντερία στη Βιέννη. Γίνονται επίσης αναφορές και για άλλες, ακόμη σοβαρότερες ασθένειες», είπε ο Κατσίνσκι την Δευτέρα σε προεκλογική συγκέντρωση σε μια κωμόπολη, 90 χιλιόμετρα βορείως της Βαρσοβίας.

«Υπάρχουν επίσης ορισμένες διαφορές σχετιζόμενες με γεωγραφικούς παράγοντες, διάφορα παράσιτα, πρωτόζωα που είναι συνηθισμένα και δεν είναι επικίνδυνα στα σώματα αυτών των ανθρώπων (αλλά) μπορεί να είναι επικίνδυνα εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε αλλά θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους», συνέχισε.

Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές δεν έχουν αναφέρει ενδείξεις για επιδημίες μολυσματικών ασθενειών σε περιοχές της Ευρώπης με υψηλούς αριθμούς μεταναστών και προσφύγων.

Τον περασμένο μήνα η Βαρσοβία δέχτηκε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Με βάση το σχέδιο αυτό, η Πολωνία θα φιλοξενήσει άλλους 4.500 πρόσφυγες, εκτός των 2.000 που έχει ήδη δεχτεί στο έδαφός της. Όμως υψηλόβαθμα στελέχη του PiS αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αντιταχθούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ εφόσον το κόμμα κερδίσει τις εκλογές.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact