ΚΟΣΜΟΣ

Πολύτιμοι σύμμαχοι για την Ουάσινγκτον το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλεσαν το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε.) “βασικούς εταίρους στην ασφάλεια”, χαρακτηρισμός που δεν είχε ακουστεί ποτέ στο παρελθόν για τις δύο χώρες, οι οποίες αποτελούν “ορμητήριο” για τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων των Η.Π.Α. στην περιοχή.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συνδέει τον χαρακτηρισμό με την εξομάλυνση των σχέσεων του Μπαχρέιν και των Η.Α.Ε. με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι “αντανακλά το εκπληκτικό τους κουράγιο, την αποφασιστικότητά τους και την ηγετική τους ικανότητα.” Επισήμανε επίσης ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα σημαίνει ο χαρακτηρισμός για το Μπαχρέιν, ένα νησιωτικό βασίλειο εκτός των ακτών της Σαουδικής Αραβίας, στον Περσικό Κόλπο και τα Η.Α.Ε., μία ομοσπονδία επτά κρατιδίων που κυβερνώνται από σεΐχηδες και συμπεριλαμβάνουν το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι.

Το Μπαχρέιν φιλοξενεί τον 5ο Στόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το λιμάνι του Τζεμπέλ Αλί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει τη μεγαλύτερη κίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων εκτός Η.Π.Α. Στο Μπαχρέιν βρίσκονται 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες ενώ στα Η.Α.Ε. 3.500, πολλοί από στην αεροπορική βάση Αλ – Ντάφρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ήδη τον χαρακτηρισμό “βασικός σύμμαχος” εκτός Ν.Α.Τ.Ο. περιγράφοντας τη σχέση τους με το Κουβέιτ, το οποίο φιλοξενεί την προκεχωρημένη Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των Η.Π.Α. στην περιοχή. Ο χαρακτηρισμός παρέχει στην οποιαδήποτε χώρα τον φέρει, ειδικές οικονομικές και στρατιωτικές απολαβές. Το Μπαχρέιν είναι επίσης σύμμαχος της Ουάσινγκτον εκτός Ν.Α.Τ.Ο.

Πηγή: Associated Press – AP

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact