ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Η δικαιοσύνη απορρίπτει τις περικοπές των συντάξεων από το 2015


Πρόκειται για ένα από τα μέτρα λιτότητας που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό – Εγκρίνει όμως την επαναφορά των περικοπών των μισθών στο δημόσιο

Απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ένα από τα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2015, ώστε να συνεχιστούν οι περικοπές στις συντάξεις μέσω μιας νέας φορολογικής εισφοράς.

Πάντως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας της Ιβηρικής ενέκρινε τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων λειτουργών ως τα τέλη του 2015, κρίνοντας ωστόσο ότι θα είναι αντισυνταγματική η συνέχισή τους μετά το 2016.

Η ειδική εισφορά, που κυμαινόταν από 2% ως 3,5% για τις συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω και προβλεπόταν ότι θα εισέφεραν 372 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία την επόμενη χρονιά, απορρίφθηκε διότι δεν «εντάσσεται σε ένα συνεκτικό πλαίσιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα εγγυάται την ισότητα μεταξύ των γενεών», δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του ΣΔ, ο Ζοακίμ ντε Σόουζα Ριμπέιρου.

Ωστόσο η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορέσει να επαναφέρει από τον Σεπτέμβριο τη μείωση μισθών από 3,5% ως 10% για όσους δημοσίους υπαλλήλους που αμείβονται με 1.500 και περισσότερα, η οποία εφαρμόζεται από το 2011.

Η λύση αυτή, η οποία θα σημάνει την εξοικονόμηση 34 εκατ. ευρώ τον μήνα ως το τέλος της χρονιάς, θα αντικαταστήσει εν μέρει ένα άλλο μέτρο λιτότητας που περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό του 2014 κι απορρίφθηκε στα τέλη του Μαΐου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Αυτές οι περικοπές των μισθών, που θα μειωθούν κατά 20% από τον Ιανουάριο του 2015 δε μπορούν πάντως να συνεχιστούν και το 2016 αφού «η παράταση αυτών των θυσιών θα παραβίαζε την αρχή της ισότητας» ανάμεσα στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και αυτούς στον ιδιωτικό, ανέφερε ο Σόουζα Ριμπέιρου.

Η κυβέρνηση είχε καλέσει να μην απορριφθεί κανένα από τα μέτρα, καθώς τα θεωρεί αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ φέτος.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact