ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η CIA έφθασε στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν -Ο άνθρωπος που «κάρφωσε» τον αρχηγό της Αλ Κάιντα [εικόνα]

Ενας πρώην πράκτορας πακιστανικής καταγωγής, κάτοικος Βρετανίας, ήταν ο άνθρωπος που «έδωσε» στην CIA το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα.

Τα νέα στοιχεία καταρρίπτουν τα σενάρια περί επίσημης συνεργασίας Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ και προκύπτουν από τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ του διάσημου Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είπαν ψέματα όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, στις 2 Μαΐου 2011, στο βόρειο Πακιστάν.

Στο άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο London Review of Books, ο Χερς υποστηρίζει ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τις πακιστανικές αρχές για την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο κρησφύγετο του μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ.

Πρόσφατα ωστόσο μια πακιστανική στρατιωτική πηγή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας «πολύ καλά πληροφορημένος και δραστήριος πρώην πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος είχε περάσει στην πλευρά των Αμερικανών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό και την εξόντωση του μπιν Λάντεν». Ο λόγος για τον 79χρονο Ουζμαν Χαλίντ που έφυγε πέρσι από τη ζωή.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες του Χερς, αφού και ο Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε έναν πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν ο οποίος προσέγγισε τη CIA το 2010 υποσχόμενος ότι θα την οδηγήσει στον μπιν Λάντεν.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και ο Χαμίντ Γκουλ, πρώην αρχηγός της ISI, της κυριότερης υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν ο οποίος επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην πράκτορας είναι υπαρκτό πρόσωπο. «Η ανταμοιβή ήταν πολύ μεγάλη, έγινε πληροφοριοδότης των Αμερικανών και τους βοήθησε να σχεδιάσουν την επιχείρησή τους», είπε.

Στο ίδιο ρεπορτάζ ωστόσο ο Σέιμουρ Χερς υποστήριξε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έπεισε το Ισλαμαμπάντ να οργανώσουν οι Αμερικάνοι μια ψεύτικη επιδρομή για να σκοτώσουν τον μπιν Λάντεν, ώστε να αυξηθεί η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Έτσι, το Πακιστάν θα μπορούσε να λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία αυτή.

Ομως οι δύο πρώην αξιωματούχοι που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια «συμφωνία».

Ο Ουζμάν Χαλίντ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact